FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 22. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 15,30 sati.
ZAGREB, 22. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - HSLS je zabrinut izostankom reakcije hrvatske Vlade na slovenski prijedlog zakona o zaštitnoj ekološkoj zoni i epikontinentalnom pojasu u Jadranskom moru, ustvrdili su danas čelnici te stranke, ističući da bi Hrvatska takav prijedlog trebala proglasiti ništavnim. "Vlada treba objasniti da je riječ o prijedlogu koji se krši s međunarodnim zakonima i konvencijama i koji Slovenija stoga ne može proglasiti bez suglasnosti Hrvatske", ustvrdila je potpredsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić na današnjoj konferenciji za novinare. Ocijenila je da se šutnja hrvatske Vlade može protumačiti jedino kao zaduženje za potporu prilikom prijema u Europsku uniju. "No, to bi bila prevelika cijena", dodala je.

ŠIBENIK - Zbog slučajeva Liburnije i TLM-ova Transporta, Hrvatska seljačka stranka (HSS) traži sazivanje izvanredne sjednice Hrvatskog sabora i ponovno otvaranje rasprave o privatizaciji jer je riječ o ugovorima koji su štetni za Hrvatsku, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare u Šibeniku Ante Markov, saborski zastupnik HSS-a i predsjednik saborskog Odbora za turizam. HSS traži da sporne slučajeve privatizacije Liburnije i dijela TLM-a brzo razmotri Nadzorni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju i o svojim zaključcima izvijesti Sabor, te da hrvatsko pravosuđe i Državno odvjetništvo odrade svoj dio posla, rekao je Markov.

OPATIJA - Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera, Bruno Bulić, izrazio je danas na konferenciji za novinstvo u Opatiji zadovoljstvo dosadašnjim tijekom zbivanja u vezi s Liburnia Riviera Hotelima (LRH), ali je napomenuo da je "postignuta samo trenutačna politička pobjeda ali ne i radnička". Bulić je izrazio zabrinutost, jer, kako je rekao, nakon povlačenja Vladine suglasnosti o predaji vlasništva nad kontrolnim paketom LRH-a holdinzima SN i DOM, nitko više ne spominje radnike. Rekao je da se Sindikat Istre i Kvarnera zalaže za očuvanje cjelovitosti LRH-a, procijenivši da bi privatizacija jednog po jednog hotela bila "tragedija za radnike".

RIJEKA - Privatizacija turističkih tvrtaka u Primorsko-goranskoj županiji neće se više moći obavljati bez jasnog i javnog modela te suglasnosti svih gradova i općina na čijem su tvrtke području, zaključili su na današnjem sastanku predstavnici Županije te gradonačelnici i načelnici općina na čijem su području velike turističke tvrtke. Predstavljajući zaključke današnjeg sastanka, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina naveo je da će se u zajedničkom nastupu prema Vladi i nadležnim ministarstvima tražiti i nova procjena portfelja tih tvrtaka, jer je postojeća sačinjena početkom devedesetih kada je vrijednost nekretnina bila znatno niža. Utvrđeno je i da gradovi i općine moraju imati svoje udjele u vlasništvu tih tvrtaka.

RIJEKA - Glasnogovornica Policijske uprave primorsko-goranske Mirjana Kulaš izvijestila je danas da je jedini prijavljeni slučaj napada na autobus srpsko-crnogorskih registracijskih oznaka vezan uz trganje jednog brisača s tog autobusa i plastičnog okvira registracijske pločice u subotu navečer u središtu Rijeke. Kulaš je to izjavila zamoljena da komentira pisanje medija iz SiCG da je u Rijeci kamenovan autobus tvrtke "Lasta" te da su kasnije na odmorištu u Ravnoj Gori u isti autobus ušli mladići predstavivši se kao "ustaše iz Splita, verbalno vrijeđajući putnike i trgajući im naočale s lica".

DUBROVNIK - U Međunarodnom središtu hrvatskih sveučilišta u Dubrovniku počeo je danas 34. seminar Zagrebačke slavističke škole. Riječ je o instituciji koja potiče i promiče poznavanje hrvatskog jezika, književnosti i kulture izvan granica Republike Hrvatske i to među inozemnim studentima kroatistike i slavistike, prevoditeljima, znanstvenicima i nastavnicima na stranim sveučilištima i u znanstvenim ustanovama. Ovogodišnji seminar, koji će trajati do 3. rujna, podijeljen je u tri ciklusa - jezikoslovni, književni i kulturni, a središnja je tema raslojavanje hrvatskog jezika i književnosti.

ZAGREB - U humanitarno-edukativnoj akciji Plavog radija više od 65 tisuća zagrebačkih osnovnoškolaca dobit će, početkom ove školske godine, besplatne komplete bilježnica, opremom i dizajnom prilagođene njihovom uzrastu. Ukupno će biti darovano 540 tisuća bilježnica, a kako su priopćili organizatori, broj bilježnica po razredima i predmetima detaljno je proračunat na temelju podataka dobivenih od institucija nadležnih za obrazovanje. Na unutarnjim stranicama bilježnica od petog do osmog razreda, otisnut je osnovnoškolcima prilagođen materijal o štetnosti zloporabe opojnih droga, prevenciji ovisnosti, te potrebi zdravog života.

ZAGREB - Hrvatska etnoglazbenica Lidija Bajuk predstavljat će Hrvatsku na festivalu Mostra Sesc de Artes u Sao Paolu, izvijestila je danas Acroanima, tvrtka koja obavlja promotivne aktivnosti za glazbene umjetnike. Festival se održava od 18. do 28. kolovoza, a svrha mu je predstaviti kulturu, tradiciju i utjecaj Sredozemlja na modernu umjetnost. Program festivala zasnovan je na koncertima, kazališnim predstavama, izložbama, filmovima i radionicama umjetnika zemalja Sredozemlja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙