FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 14. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 15,30 sati.
ZAGREB, 14. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

NIKOZIJA - Pilot zrakoplova Beoing B737, ciparske kompanije Helios Airways, vjerojatno je izgubio svijest uslijed pada tlaka u kokpitu što je dovelo do pada zrakoplova 40 km sjeverno od Atene u nedjelju, priopćili su dužnosnici zračne luke Larnaca, a prenosi ciparska televizija. U priopćenju koje je objavila nacionalna TV mreža CYBC, kaže se da je let broj HCY522 poletio iz Larnace u 09:00 sati po lokalnom vremenu, te da je s njim izgubljen kontakt u 10:30. Grčko ministarstvo obrane također sumnja da je kvar na opskrbi kisikom ili na sustavu održavanja tlaka zraka, mogao izazvati rušenje ciparskog Boeinga kod Atene. "Moguće je da je bilo problema ili s opskrbom kisikom ili s dekompresijom", izjavio je jedan dužnosnik ministarstva. Jedan putnik iz zrakoplova je neposredno prije pada mobitelom poslao SMS poruku svom rođaku u kojoj je naveo da su piloti kolabirali i da se u avionu smrzavaju. "Pilot je poplavio (u licu). Rođače, zbogom, mi se smrzavamo", naveo je putnik u poruci, izvijestila je grčka televizija.

PRAG - Većina putnika zrakoplova Beoing B737 ciparske kompanije Helios Airways koji se srušio u nedjelju sjeverno od Atene djeca su iz Grčke, izjavio je češki premijer Jiri Paroubek. Paroubek je novinarima u Pragu rekao da je u zrakoplovu bilo 80 djece koja su se vraćala s ljetovanja na Cipru. Prema grčkim vlastima, u Boeingu 737 bio je 121 putnik. Nije isključio mogućnost da su ostali putnici Česi, no češke vlasti to još nisu potvrdile.

RIM - U talijanskim gradovima uveden je poseban protuteroristički nadzor za ferragosto, jer postoji pretpostavka, koju su iznijele talijanske tajne službe, da bi međunarodni teroristi mogli napasti 15. kolovoza, na blagdan Velike Gospe. Prema posljednjim informacijama tajnih službi međunarodni teroristi mogli bi napasti jedan od starih mostova u Rimu pa su zato tijekom noći sa subote na nedjelju i u nedjelju ujutro ponovno pregledani svi mostovi preko Tibra, posebno oni u neposrednoj blizini Vatikana. I u Koloseum se ulazi kroz detektore metala, kao i na druga arheološka mjesta i u muzeje. U cijeloj Italiji će 15. kolovoza ostati otvoreni gotovo svi muzeji, oko 250 arheoloških i drugih povijesnih spomenika, zbog čega će se povećati nadzor oko tih okupljališta turista.

RIM - Papa Benedikt XVI. pozvao je tijekom nedjeljnog angelusa s prozora papinskog ljetnikovca u Castelgandolfu pokraj Rima, vjernike, a posebno mlade, na 20. međunarodne dane mladeži koji se od 16. do 21. kolovoza održavaju u Koelnu u Njemačkoj i kojima će, od 18. kolovoza, osobno prisustvovati, te da se ugledaju na primjere mučenika, posebno na primjere svetih Edith Stein i Massimiliana Kolbea koji su umrli u koncentracijskim logorima. "Pozivam svaku krštenu osobu, a posebno mlade, koji će prisustvovati Međunarodnim danima mladeži, da se ugledaju na svijetle primijere evanđeoskog junaštva. Sazivam na sve njihovu zaštitu, a posebno svete Tereze Benedikte od Križa (odnosno Edith Stein), koja je nekoliko godina svoga života provela u Koelnu", rekao je Papa, posebno podsjetivši na tu mučenicu našeg vremena, koja je i jedna od suzaštitnica Europe i umrla je konclogoru.

RIM - Čelnik Sjeverne lige i europarlamentarac Umberto Bossi uopće nije zabrinut zbog procesa, koji će se protiv njega i još 44 sjevernoligaša otvoriti u Veroni pod optužbom napada na jedinstvo Italije, te kaže kako takve stvari samo donose glasove, piše u nedjelju list Corriere della Serra. "Ne vidim zašto se Roberto Calderoli (ministar za reforme koji je također na listi optuženih) zabrinjava. Takve stvari (sudski procesi) neposredno prije izbora donose glasove", rekao je Bossi u povodu najavljenog procesa u Veroni. Naime, šef tužiteljstva u Veroni, Guido Papalia, podigao je optužnicu protiv 45 sjevernoligaša optužujući ih da su proglašenjem Padanije, izborom njezina parlamenta i vlade, te osnivanjem paravojnih skupina kao što su "zelene košulje" i "padanijska garda", izvršili napad na jedinstvo i teritorijalni integritet Italije.

JERUZALEM - Ujedinjeni narodi povući će svo svoje strano osoblje koje nije nužno iz pojasa Gaze nakon niza otmica na tom području, doznaje se u nedjelju iz izvora UN-a. "Svo osoblje koje nije nužno mora biti privremeno prebačeno u Jeruzalem", rekao je dužnosnik UN-a koji je želio ostati neimenovan. Mjera se odnosi na tridesetak ljudi, precizirao je, objasnivši da je potaknuta nizom otmica na tom području. Troje djelatnika UN-a, jedan Palestinac i dvoje stranaca, oteti su 8. kolovoza na jugu pojasa Gaze, a oslobodile su ih palestinske službe sigurnosti. Otmica je navodno bila povezana s uhićenjem suradnika Faruka Kadumija, vođe Fataha.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙