FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U očekivanju novih pokazatelja dolar jača

LONDON, 26. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj američke valute uutorak je na svjetskim deviznim tržištima ojačao uoči novih američkihgospodarskih pokazatelja koji bi mogli poduprijeti daljnje povećanjekamatnih stopa te nakon što je kineska središnja banka utišalašpekulacije o daljnjoj aprecijaciji juana.
LONDON, 26. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj američke valute u utorak je na svjetskim deviznim tržištima ojačao uoči novih američkih gospodarskih pokazatelja koji bi mogli poduprijeti daljnje povećanje kamatnih stopa te nakon što je kineska središnja banka utišala špekulacije o daljnjoj aprecijaciji juana.

Do podneva je euro oslabio gotovo 0,5 posto prema dolaru, te se njime trgovalo po 1,2011 dolara. Dolar je poskupio i u odnosu na japansku valutu, i to 0,4 posto, i stoji 112,14 jena. Britanska funta i švicarski franak gotovo se i nisu mijenjali. Britanska funta stoji 1,737 dolara. U odnosu na švicarsku valutu dolar košta 1,299 franaka.

Tečaj eura nije reagirao na poboljšanje poslovnog povjerenja u Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu. Nadalje, dužnosnik europske središnje banke kazao je za Reuters za ove godine vjerojatno neće biti promjena kamatnih stopa, što će povećati kamatni jaz između SAD-a i eurozone.

"Ulagači očekuju da novi američki gospodarski pokazatelji koji bi trebali biti objavljeni ovoga tjedna zacementiraju njihova očekivanja o rastu kamatnih stopa u SAD-u", rekao je Chris Gothard, valutni strateg pri Brown Brothers Harrimanu.

Očekuje se da će američko poslovno povjerenje u srpnju porasti na 106 indeksnih bodova nakon u lipnju zabilježenih 105,8.

Narodna banka Kine priopćila je u utorak da prošlotjedna aprecijacija juana za 2,1 posto prema dolaru ne znači da će uslijediti i daljnje prilagodbe valutnog tečaja. Trgovci kažu da bi Peking mogao dozvoliti daljnji rast juana prema dolaru na dulji rok, no da tržišni sudionici zasad vjeruju kako Peking neće dopustiti fluktuaciju juana za koliko se očekivalo.

To je smanjilo pritisak na jačanje ostalih azijskih valuta poput jena, koji je na dan aprecijacije juana dosegnuo tečaj od 109,85 jena za dolar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙