FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jen najveći gubitnik na deviznim tržištima

LONDON, 22. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj japanskog jena u petakje na deviznim tržištima oslabio prema dolaru i euru, izbrisavšigotovo polovinu snažnih dobitaka ostvarenih dan ranije kada je Kinaobjavila da je napustila svoju politiku čvrstog vezivanja juana zadolar.
LONDON, 22. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj japanskog jena u petak je na deviznim tržištima oslabio prema dolaru i euru, izbrisavši gotovo polovinu snažnih dobitaka ostvarenih dan ranije kada je Kina objavila da je napustila svoju politiku čvrstog vezivanja juana za dolar.

Nakon što je jen u četvrtak dosegnuo cijenu od čak 109,85 jena za dolar, tijekom jutra izbrisao je dio dobitaka, dosegnuvši 110,9 jena za dolar. S najviše razine u zadnja dva tjedna prema euru od 133,55 jena, do podneva se spustio na 134,98 jena za euro.

Četvrtak je bio najbolji dan za japansku valutu u protekle više od tri godine, no u petak su ulagači uzeli predah kako bi vidjeli hoće li Kina dozvoliti daljnji rast juana i hoće li i ostale azijske valute pratiti njezinu politiku fleksibilnijeg valutnog tečaja.

Analitičari sumnjaju da će potez Pekinga, manji nego što se očekivalo, naštetiti uzletu dolara koji je počeo početkom godine pod utjecajem očekivanja da će američke kamatne stope umjereno rasti.

"U izvjesnoj je mjeri više pitanja nego odgovora. Primjerice, hoće li kineske vlasti i dalje povećavati tečaj juana", rekao je Adarsh Sinha, valutni strateg Barclays Capitala.

Prije aprecijacije juana tečaj dolara dosegnuo je najvišu razinu prema jenu u zadnjih 14 mjeseci od 113,7 jena, potpomognutu očekivanjima daljnjeg rasta američkih kamatnih stopa.

U međuvremenu, tečaj britanske funte ojačao je 0,3 posto, pa stoji 1,7537 dolara. Švicarski franak poskupio je 0,12 posto prema dolaru, koji stoji 1,2832 franka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙