FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uzlet dolara zbog osnaženih očekivanja o rastu kamatnih stopa

LONDON, 19. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Osnažena očekivanja ulagačana deviznim tržištima o rastu američkih kamatnih stopa u utorak supodigla tečaj američke valute na najvišu razinu prema jenu u zadnjih14 mjeseci.
LONDON, 19. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Osnažena očekivanja ulagača na deviznim tržištima o rastu američkih kamatnih stopa u utorak su podigla tečaj američke valute na najvišu razinu prema jenu u zadnjih 14 mjeseci.

Tečaj dolara poskočio je tijekom jutra 0,4 posto prema jenu, na 112,64 jena, a u jednom trenutku dosegnuo je i 112,74 jena, tako da je od siječnja dobio na vrijednosti prema japanskoj valuti gotovo 10 posto.

Istodobno, euro je oslabio 0,64 posto, tako da stoji 1,1991 dolar. Od siječnja vrijednost europske valute potonula je 11 posto prema dolaru. Zelena valuta poskočila je i 0,8 posto prema švicarskom franku, pa se njime trguje po 1,3032 dolara. Britanska funta je oslabila 0,4 posto, na 1,7405 dolara.

Predsjednik američke središnje banke Alan Greenspan, koji će u srijedu pred američkim Kongresom govoriti o situaciji u gospodarstvu, u svojim je komentarima, objavljenim u ponedjeljak, ustvrdio da iako rastuće cijene nafte ograničavaju rast, američko gospodarstvo se s time dobro nosi te bi trebalo rasti po umjerenoj stopi.

Takav optimizam potvrdio je i predsjednik podružnice Feda u St. Louisu William Poole, kazavši da je inflacija pod kontrolom a očekivanja tržišta o podizanju kamatnih stopa razumna.

Fed je od lipnja lani podizao kamatne stope u devet navrata, tako da ključna stopa sada iznosi 3,25 posto, što je privuklo ulaganja u američku valutu zbog velikog kamatnog jaza između SAD-a i eurozone te Japana.

Te izjave, u kombinaciji s odličnim podatkom o pritoku neto kapitala u SAD tijekom svibnja, potaknule su kupovine dolara. Ukupno je u tome mjesecu pristiglo 60 milijardi dolara neto kapitala u SAD-a, i više nego dovoljno za pokrića trgovinskog deficita u visini od 55,3 milijarde dolara.

"To je priča o kamatnim stopama i snažnom gospodarskom rastu. Greenspanovi komentari najava su onoga što će reći u srijedu, a oni su pozitivni. Tečaj dolara održat će se relativno snažnim", smatra Neil Parket, tržišni analitičar pri Royal Bank of Scotland.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙