FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SSUTH: Vlada trebala inspektorima rada povećati ovlasti prije sezone

RIJEKA, 3. kolovoza 2005. (Hina) - Predstavnici Samostalnog sindikataugostiteljstva i turizma Hrvatske (SSUTH) i Saveza samostalnihsindikata Hrvatske (SSSH) danas su ponovno upozorili na učestalost"rada na crno" u toj djelatnosti te izrazili ogorčenost što Vlada nijeprije početka sezone povećala ovlasti inspektora rada. Na konferencijiza novinare bili su regionalna povjerenica SSUTH Loredana Gluhak,pravni zastupnik županijskog ureda SSSH Kristijan Plazonić iregionalna povjerenica SSSH Jadranka Tomašić.
RIJEKA, 3. kolovoza 2005. (Hina) - Predstavnici Samostalnog sindikata ugostiteljstva i turizma Hrvatske (SSUTH) i Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) danas su ponovno upozorili na učestalost "rada na crno" u toj djelatnosti te izrazili ogorčenost što Vlada nije prije početka sezone povećala ovlasti inspektora rada. Na konferenciji za novinare bili su regionalna povjerenica SSUTH Loredana Gluhak, pravni zastupnik županijskog ureda SSSH Kristijan Plazonić i regionalna povjerenica SSSH Jadranka Tomašić.

Po podacima sindikata prošle je godine Državni inspektorat podnio 4684 prekršajne prijave na osnovi nalaza inspektora rada. Zbog zastare obustavljena su ukupno 1153 postupka, a na riječkom području u zastari je 244 od 899 sudskih odluka ili 27 posto.

Na razini države u zastari je bilo 24,6 posto predmeta, a primjerice u Splitu čak 37 posto.

Nelegalno je, pak, tijekom 2004. u Hrvatskoj bilo zaposleno 5205 osoba, od čega 1218 stranih državljana.

Gluhak je navela primjere opatijskih Ugo Hotela d.o.o. u kojima je nedavno utvrđeno da od 200 radnika samo njih 13 ima ugovor o radu na neodređeno vrijeme, a na dan nadzora radilo je 12 neprijavljenih radnika. U Omladinskom odmaralištu u Puntu stranci nelegalno rade više godina, a u apartmanskom naselju Zagori u sklopu Hotela Novi d.o.o. nezakonito su radila 23 stranca.

U hotelu Miramar Adria Relax u Opatiji utvrđen je nezakonit prekovremeni rad, radnicima nije omogućen odgovarajući odmor niti su u propisanom roku prijavljeni. Također, nezakoniti rad stranaca utvrđen je i u opatijskim hotelima Bristol i Opatija.

Na nezakonitosti pri zapošljavanju u opatijskom hotelu Milenij i tvrtki Magnum Opatija d.o.o. upozorili su sami radnici, na čemu im se sindikat zahvalio.

Gluhak je istaknula da su ugovori o radu na određeno vrijeme često sredstvo manipuliranja radnicima jer radnici strahuju da će ostati bez posla i ne učlanjuju se u sindikate. Strani poslodavci sve češće krše zakon jer su se upoznali sa stanjem u Hrvatskoj, a simbolične kazne ih potiču da to i dalje čine, kazala je Gluhak.

Plazonić je kazao da je osim neostvarivanja radničkih prava, posljedica neučinkovitosti sudova i to što država zbog "rada na crno" gubi oko 7 milijarda kuna.

Sindikat će i nadalje provoditi akciju u kojoj se na broj telefona 0800-200-004 može prijaviti rad na crno te izraditi popis tvrtaka koje tako posluju i objaviti ga na Internetu, rekao je.

Tomašić je naglasila da u Hrvatskoj oko 400.000 radnika "radi na crno" te naglasila da je Vlada trebala prije sezone donijeti odredbe kojima bi inspektorima povećala ovlasti i tako utjecala na smanjivanje nezakonita zapošljavanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙