FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gaza: Hamas najavio da se neće razoružati, unatoč izraelskom povlačenju iz Gaze

GAZA, 12. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Militantna palestinskaskupina Hamas u petak je objavila da se neće razoružati unatočizraelskom planu povlačenja iz Gaze, a kako bi nastavila vršitipritisak na Izrael da vojsku povuče i iz ostalih okupiranihpalestinskih područja.
GAZA, 12. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Militantna palestinska skupina Hamas u petak je objavila da se neće razoružati unatoč izraelskom planu povlačenja iz Gaze, a kako bi nastavila vršiti pritisak na Izrael da vojsku povuče i iz ostalih okupiranih palestinskih područja.

Ta najava dvojice vođa oružanog krila Hamasa postavila je nov izazov palestinskom predsjedniku Mahmoudu Abbasu u njegovim naporima da obuzda palestinske militante kako bi preuzeo kontrolu nad okupiranim područjima u Gazi nakon povlačenja Izraelaca, najavljenog za 17. kolovoza.

"Oružje je sveta stvar. Za nas je nemoguće da ostavimo oružje pa i u slučaju da budemo ubijeni. Pitanje oružja nije za pregovore", izjavio je novinarima u sjevernoj gazi Ahmed Al-Ghandour, vođa Hamasovih Qassam brigada.

Dodao je da će Hamas uzvratiti na svaki izraelski napad, ali da neće inicirati sukobe tijekom izraelskog povlačenja.

"Na svaku akciju uslijedit će reakcija. Nećemo mirovati ni na koju akciju cionističkog neprijatelja", rekao je Al-Ghandour.

Hamas, čiji su se pripadnici zavjetovali da će uništiti izraelsku državu, odgovoran je za brojne samoubilačke napade u kojima je poginulo na stotine Izraleaca, ali se obvezao poštivati primirje koje su u veljači, nakon četiri godine sukoba, potpisali Abbas i Izrael.

Al-Ghandour, koji je na vrhu izraelske liste najtraženijih militanata, kazao je da se Hamas neće pridružiti ni jednoj palestinskoj sigurnosnoj službi, unatoč Abbasovim naporima da nagovori militantne skupine da se udruže kako bi se uspostavio mir.

"Mi ćemo čuvati našu strukturu i povećati naše snage, nećemo se pridružiti ni jednoj službi", rekao je.

Drugi Hamasov vođa, Abu Ubaida, najavio je da će Hamas nastaviti pružati oružani otpor Izraelu, istaknuvši da je povlačenje iz Gaze rezultat upravo te borbe.

"Zadržat ćemo i sačuvati naše oružje otpora, povećat ćemo naše snage i oružje kako bi oslobodili cijelu palestinsku državu. Palestina nije samo Gaza", dodao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙