FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BBC: Britanija 50-ih pomogla Izraelu razvoj nuklearnog programa

ZAGREB, 4. kolovoza 2005. (Hina) - Britanija je 50-ih godina tajnoIzraelu prodala ključni sastojak za razvoj njegova nukelarnogprograma, pokazuju službeni dokumenti u koje je uvid imao BBC.
ZAGREB, 4. kolovoza 2005. (Hina) - Britanija je 50-ih godina tajno Izraelu prodala ključni sastojak za razvoj njegova nukelarnog programa, pokazuju službeni dokumenti u koje je uvid imao BBC.

Kako u četvrtak prenosi agencija Associated press noćni program BBC-a objavio je u srijedu navečer da su otkriveni dokumenti u Britanskim nacionalim arhivima pokazali ugovor o izvozu 20 tona teške vode.

Teška voda se koristi za preradu urana u plutonij, a to je potrebno za proizvodnju nukelarnog oružja.

Prema britanskoj televiziji navedenih 20 tona bile su dio pošiljke koju je London 1956., naručio od Norveške, koja je bila pionir u priozvodnji teške vode.

Agencija France presse prenosi da je prodaja Izraelu obavljena bez znanja Sjedinjenih Država koje su odbile Izraelu isporučiti tešku vodu jer nije bilo jamstava da će sastojak biti uporabljen isključivo u civilne svrhe.

Iako službeni dokumenti tu prodaju prikazuju kao izravnu razmjenu između Norveške i Izraela, bilješke u arhivima u Londonu otkrivaju da je teška voda brodom isplovila iz Britanije za Izrael 1959. i 1960.

Teška voda je služila za proizvodnju plutonija za nuklearni rekator Dimona u pustinji Negev, plokazuju drugi autori reportaže.

Nakon što britanski list Daily Express 1960. godine objavio članak o centrali Dimona i vjerojatnome programu nuklearnog oružja Britanija je odbila drugu izraelsku narudžbu.

Sir Hugh Stepehnson iz britanskog Foreing Officea napisao je "Siguran sam da mi tada ne bismo potpisali prodaju. Izraelski projekt bio je suviše osjetljivo pitanje da bismo se mi u to ponovo miješali", citira agencija AP.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙