FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Annan poziva na dogovor oko reforme UN-a

NEW YORK, 11. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Glavni tajnik UN-a, KofiAnnan pozvao je u srijedu zemlje članice da otklone razlike i da se dokraja godine dogovore u svim reformama organizacije, uključujući iproširenje Vijeća sigurnosti.
NEW YORK, 11. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Glavni tajnik UN-a, Kofi Annan pozvao je u srijedu zemlje članice da otklone razlike i da se do kraja godine dogovore u svim reformama organizacije, uključujući i proširenje Vijeća sigurnosti.

Nacrt reformi bit će podnesen svjetskim čelnicima koji će se okupiti na summitu u New Yorku od 14. do 16. rujna, na početku godišnjeg zasjedanja Generalne skupštine UN-a.

"Za dobrobit čelnika i naroda svijeta, nadam se da će im diplomati moći predati solidan dokument na summitu u rujnu", rekao je Annan novinarima nakon ručka s članovima Vijeća sigurnosti.

"Trebaju ustrajati i nadam se riješiti to do Božića".

Diplomati pokušavaju ublažiti razlike u prijedlozima poput proširenja Vijeća sigurnosti, definiciji terorizma, zamjeni ozloglašenog Povjerenstva za ljudska prava suženijim Vijećem za ljudska prava.

Annan je rekao da iz njegovih razgovora sa zemljama članicama proizlazi da velika većina "želi reformu Vijeća sigurnosti".

"Ja sam među onima koji drže da reforma UN-a ne bi bila potpuna bez reforme Vijeća sigurnosti i pozivam zemlje članice da čim prije pronađu rješenje tog pitanja", rekao je.

Nacrt proširenja Vijeća trenutačno je u slijepoj ulici zbog tri suprostavljena prijedloga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙