FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD, Kina o Iranu, EU predao IAEA-i nacrt rezolucije

WASHINGTON, 10. kolovoza 2005. (Hina/dpa/Reuters) - Nastavkom preradeurana Iran se još više izolira, izjavio je američki State Departmentnakon što je Iran u srijedu uklonio međunarodne pečate s nuklearnogpostrojenja u Isfahanu, a Europska unija predala je UN-ovoj agencijirezoluciju kojom traži prekid osjetljivih nuklearnih aktivnosti.
WASHINGTON, 10. kolovoza 2005. (Hina/dpa/Reuters) - Nastavkom prerade urana Iran se još više izolira, izjavio je američki State Department nakon što je Iran u srijedu uklonio međunarodne pečate s nuklearnog postrojenja u Isfahanu, a Europska unija predala je UN-ovoj agenciji rezoluciju kojom traži prekid osjetljivih nuklearnih aktivnosti.

Na odluku vlasti u Teheranu da u srijedu uklone pečata s nuklearnih postrojenja u Isfahanu kako bi se nastavila prerada urana reagirale su i kineske vlasti u srijedu navečer.

"Iran se samo još više izolira", izjavio je glasnogovornik State Departmenta Adam Ereli.

koji je pozvao Iran da odmah zaustavi svako obogaćivanje urana.

Izaslanstvo Sjedinjenih Država pri Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) zagovara oštru rezoluciju koja će osuditi posljednje korake Irana, rekao je Ereli.

IAEA je u utorak počela kriznu sjednicu u vezi sa sporom glede iranskog nuklearnog programa, a tri zemlje EU-a koje pregovaraju s Iranom zajedno sa SAD-om upozorile su Teheran da bi to pitanje moglo biti izneseno Vijeću sigurnosti UN-a radi mogućih sankcija ako Iran neće surađivati s IAEA-om.

Europska unija je IAEA-i podnijela nacrt rezolucije kojom se Iran poziva da zaustavi nuklearne aktivnosti ponovo započete ovoga tjedna, rekli su diplomati u srijedu, a prenijele agencije.

Nacrt rezolucije poziva Teheran da odmah "potpuno zaustavi sve aktivnosti vezane uz obogaćivanje urana uključujući i proizvodnju nuklearnih sirovina", rekao je agenciji Reuters europski diplomat upoznat s tekstom rezolucije.

Diplomat je rekao da se u nacrtu Teheran ne prijavljuju Vijeću sigurnosti.

Glasnogovornik IAEA Peter Rickwood potvrdio je da je nacrt rezolucije predan agenciji i da će o njemu biti raspravljano u četvrtak no odbio je komentirati njegov sadržaj.

Kina se u srijedu usprotivila mogućnosti da Vijeće sigurnosti UN-a razmatra spor oko iranskog nuklearnog programa izjavivši da to pitanje treba riješavati samo Međunarodna agencija za atomsku energiju sa sjedištem u Beču.

"Smatram da je na Beču da nađe rješenje, a ne na Vijeću sigurnosti. Vijeće ima previše stvari za razmatranje. Zašto bi ih trebali još?", izjavio je novinarima kineski veleposlanik pri UN-u Wang Guangya. "Europska unija i Iran mogu naći nekakvo rješenje. Mislim da to pitanje treba diplomatsko rješenje", rekao je Guangya.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙