FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4.30

ZAGREB, 11. kolovoza 2005.(Hina) -
ZAGREB, 11. kolovoza 2005.(Hina) -

NEW YORK

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan pozvao je u srijedu na suzdržanost i ocijenio da bi najbolji način za rješavanje zastoja oko iranskog nuklearnog pitanja bio nastavak pregovora između Europske unije i i Irana. "Bitno je izaći iz sadašnjeg zastoja i vjerujem da je najbolji način da se to postigne nastaviti pregovore između EU3 (Njemačka, Francuska i Velika Britanija kao tri jake predstavnice Europske unije) i Irana", izjavio je Anann novinarima u sjedištu UN-a u New Yorku.

WASHINGTON

Nastavkom prerade urana Iran se još više izolira, izjavio je američki State Department nakon što je Iran u srijedu uklonio međunarodne pečate s nuklearnog postrojenja u Isfahanu. Glasnogovornik Adam Ereli pozvao je Iran da odmah zaustavi svako obogaćivanje urana i dodao da izaslanstvo Sjedinjenih Država pri Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) zagovara oštru rezoluciju koja će osuditi posljednje korake Irana.

IAEA je u utorak počela kriznu sjednicu oko iranskog nuklearnog programa, a tri zemlje EU koje pregovaraju s Iranom zajedno sa SAD-om upozorile su Teheran da bi to pitanje moglo biti izneseno Vijeću sigurnosti UN-a radi mogućih sankcija ako Iran neće surađivati s IAEA-om. Kina se u srijedu usprotivila mogućnosti da Vijeće sigurnosti UN-a razmatra spor oko iranskog nuklearnog programa izjavivši da to pitanje treba riješavati samo Međunarodna agencija za atomsku energiju sa sjedištem u Beču.

LONDON

Sjedinjene Države i Europa učinile bi "veliku, veliku pogrešku" ako bi Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda prijavile Teheran za nastavak osjetljivih nuklearnih aktivnosti, kazao je u srijedu visoki iranski dužnosnik Sirus Naseri, član iranskog izaslanstva pri Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA). Nema zakonske osnove za prijavu Irana. "Mi to nismo učinili kao čin zastrašivanja", jer Iran ima "legalno pravo" proizvoditi nuklearnu energiju. "To nije sigurnosno pitanje, to je komercijalno pitanje", rekao je. Prema Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja, koji je Iran potpisao, Teheran može prerađivati i obogaćivati uran za civilne svrhe. No europska trojka tvrdi da je jedini put Teheranu da dokaže svoje civilne nakane ako odbaci sve osjetljive tehnologije.

JERUZALEM

Izraelski predsjednik Moshe Katzav zatražio je u srijedu navečer, u televizijskom obraćanju naciji, "oprost" od židovskih doseljenika u pojasu Gaze i na sjeveru Zapadne obale zbog evakuacije koja će početi 17. kolovoza. Predsjednik. čije su ovlasti protokolarne, je kazao "Identificiram se s vašim bolom. Znamo da ste se nastanili u pojasu Gaze nakon odluka izraelskih vlada. Dokazali ste junaštvo pred prijetnjom" ali je istaknuo da je "kucnuo trenutak da se poštuje odluka vlasti, Knesseta (parlementa) i vlade (...) Svijet nas gleda (...) Protivljenje povlačenju ne smije naštetiti sigurnosti države". Katzav je osudio i pozive na "neposluh" koje vojnicima odašilju neki rabini i skupine krajnje desnice. "Takvi pozivi su teška pogreška koja nas može odvesti u katastrofu", upozorio je.

BRUXELLES

Europska komisija izdvojila je "60 milijuna eura" za Palestince koji će se nastaniti u pojasu Gaze nakon izraelskog povlačenja, objavila je u srijedu povjerenica Europske komisije za vanjske poslove Benita Ferrero-Waldner. Taj iznos, koji će se namijeniti obnovi infrastrukture i jačanju palestinskih institucija, dio je od 280 milijuna eura pomoći za Palestince koje je Bruxelles deblokirao za 2005. EU izdvaja najviše za Palestince, godišnje oko 500 milijuna eura.

NEW YORK

Cijene nafte u SAD-u nastavile su svoj ovomjesečni rast i u srijedu su prvi puta dostigle rekordnih 65 dolara po barelu. Cijene sirove nafte za isporuku u rujnu u kolovozu su porasle više od 7 posto i gotovo svakodnevno postavljaju nove rekorde. Na snažan rast cijena utjecale su zabrinutosti glede ponude i potražnje, kao i smrt saudijskog kralja Fahda i stanje na Bliskom istoku.

LONDON

Temeljem novog antiterorističkog zakona britanska je policija u srijedu optužila 28-godišnjeg muškarca za povezanost s neuspjelim atentatima bombom u Londonu 21. srpnja. Abdul Sharif (28), optužen je jer nije policiji prijavio informacije koje su mogle dovesti do uhićenja Hamdija Isaca, zvanog i Osman Hussein. Hamdi Issac, uhićen u Rimu 29. srpnja, navodno je 21. srpnja postavio bombu u vlaku u zapadnom dijelu Londona no ta bomba nije eksplodirala. U neuspjelim londonskim napadima nije bilo žrtava no oni su se dogodili dva tjedna nakon što su četvorica britanskih muslimana postavila bombe u podzemnoj željeznici i ubili 51 osobu u napadima vjerojatno povezanima s terorističkom mrežom al-Qaidom.

NEW YORK

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan obvezao se u srijedu poduzeti energične mjere protiv prakse korupcije u odjelima nabave UN-a nakon što je optužen visoki dužnosnik te službe. Rus Aleksandar Jakovljev optužen je pred američkim sudom za zavjeru, pronevjeru i pranje novca temeljem izvješća "povjerenstva Volcker" koje je glavni tajnik zadužio da istraži nepravilnosti u programu "nafta za hranu" između Iraka i UN-a. "Poduzet ćemo vrlo energične mjere kako ne bi više bilo kukolja u ovome odjelu", rekao je Annan u prvoj reakciji na slučaj Jakovljev. UN-ov program nafta-za-hranu, osnovan 1996. i okončan 2003. nakon američke invazije Iraka, dopuštao je Iraku prodaju nafte kako bi financirao kupnju hrane i lijekova s ciljem da se iračkim građanima olakšaju UN-ove sankcije.

Prema uredu državnog odvjetnika Jakovljev, koji je radio u odjelu nabave UN-a, navodno je primio "najmanje stotine tisuća dolara" od tvrtki koje su željele sklopiti ugovore s UN-om.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙