FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka odbacuje optužbe Italije da ucjenom traži potporu za reformu UN-a

BERLIN, 27. srpnja 2005. (Hina) - Njemačka vlada odlučno je u srijeduodbacila optužbe Italije da Berlin, zajedno s partnerima tzv. grupe G4vrši pritisak na siromašnije članice Ujedinjenih naroda kako bi onepodržale ulazak Njemačke i G4 zemalja u stalni sastav Vijećasigurnosti Ujedinjenih naroda.
BERLIN, 27. srpnja 2005. (Hina) - Njemačka vlada odlučno je u srijedu odbacila optužbe Italije da Berlin, zajedno s partnerima tzv. grupe G4 vrši pritisak na siromašnije članice Ujedinjenih naroda kako bi one podržale ulazak Njemačke i G4 zemalja u stalni sastav Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

"Optužbe talijanskog veleposlanika pri UN-u su bez temelja i potpuno su neodržive", priopćio je Jens Ploetner, glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova. Ploetner je istodobno podsjetio na nedavni apel glavnog tajnika UN-a Kofija Annana koji je izrazio želju da se diskusija oko reforme UN-a vodi "stručno i opušteno". "Italija si ne smije dopustiti takve ispade", zaključio je Ploetner.

Njemački veleposlanik pri UN-u Gunter Pleuger smatra da talijanski istup nije na razini na kojoj bi se trebala voditi diskusija o reformi UN-a.

Talijanski veleposlanik pri UN-u Marcello Spatafora izjavio je sinoć obraćajući se skupštini UN-a da Italija raspolaže dokazima da je početkom tjedna jedna od G4 zemlja, u koje osim Njemačke spadaju Japan, Brazil i Indija, jednoj od siromšnijih članica UN-a zaprijetila uskraćivanjam pomoći za jedan humanitarni projekt u visini od 400 000 eura ukoliko ta zemlja ne podupre zahtjeve zemalja G4 koje teže stalnom mjestu u Vijeću sigurnosti UN-a. "To je sramota i vrijeme je da UN kaže: dosta", zaključio je Spatafora.

Talijanski veleposlanik nije spomenuo o kojim zemljama se radi ali unutar grupe G4 jedino Njemačka i Japan spadaju u zemlje koje pružaju pomoć zemljama u razvoju. Glavni tajnik UN-a Kofi Annan najavio je istragu koja bi rasvijetlila talijanske optužbe.

Italija predvodi grupu zemlja pod nazivom "Zajedno za dogovor" koje se protive proširenju Vijeća sigurnosti UN-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙