FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush imenovao Boltona veleposlanikom u UN-u

WASHINGTON,1. kolovoza 2005.(Hina) - Američki predsjednik George W.Bush zaobišao je Senat i kontroverznog kandidata Johna Boltona uponedjeljak imenovao američkim veleposlanikom u Ujedinjenim narodima.
WASHINGTON,1. kolovoza 2005.(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush zaobišao je Senat i kontroverznog kandidata Johna Boltona u ponedjeljak imenovao američkim veleposlanikom u Ujedinjenim narodima.

"Ovo mjesto previše je važno da bi i dalje bilo prazno, posebice za rata i ključne rasprave o reformi UN-a", rekao je Bush objavljujući odluku u Bijeloj kući u Boltonovoj nazočnosti.

Tim je postupkom završen petomjesečni zastoj kad je riječ o Boltonovoj potvrdi u američkome Senatu, gdje su oporbeni demokrati odbijali glasovati o njemu prijeteći taktikom beskrajnih govora, poznatom kao filibuster.

Postupak se naziva tzv. imenovanjem za vrijeme prekida zasjedanja Kongresa. Bush po američkom Ustavu ima ovlast popuniti prazna mjesta u administraciji bez odobrenja Senata za kolovoškog prekida rada Kongresa, i to će imenovanje trajati do sljedećeg saziva Kongresa, koji počinje u siječnju 2007.

Demokrati prigovaraju Boltonu (56) da je zlostavljao podređene kao podtajnik za kontrolu oružja i međunarodnu sigurnost u State Departmentu, te da je izvrtao obavještajne podatke kako bi ih prilagodio svojim konzervativnim nazorima.

Bush je na svečanosti u Bijeloj kući rekao da ima potpuno povjerenje u Boltona unatoč prosvjedima demokrata koji kažu da tom, ponekad preotvorenom diplomatu, nedostaje vjerodostojnost i da će ugroziti interese Sjedinjenih Država na važnome mjestu u Ujedinjenim narodima.

"Bit će mi izvanredna čast zagovarati američke vrijednosti i interese u Ujedinjenim narodima i, prema Povelji UN-a, pomoći u održavanju međunarodnog mira i sigurnosti", rekao je Bolton odgovarajući na Busheve riječi.

Bolton, otvoreni konzervativac koji je često oštro kritizirao Ujedinjene narode, izazvao je spor čim ga je Bush kandidirao u ožujku ove godine.

No, Bush je ustrajao da je on pravi čovjek za tu dužnost koji će se zauzeti za reformu Ujedinjenih naroda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙