FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD podržavaju prijedloge EU-a iznesene Iranu

WASHINGTON, 6. kolovoza 2005. (Hina/DPA) - Sjedinjene Države su upetak objavile da podržavaju prijedloge EU-a kojima je ciljspriječavanje Irana da koristi program za nuklearnu energiju za razvojoružja te poziva službeni Teheran da prihvati prijedloge Unije.
WASHINGTON, 6. kolovoza 2005. (Hina/DPA) - Sjedinjene Države su u petak objavile da podržavaju prijedloge EU-a kojima je cilj spriječavanje Irana da koristi program za nuklearnu energiju za razvoj oružja te poziva službeni Teheran da prihvati prijedloge Unije.

"SAD podržavaju europsku trojku (Velika Britanija, Njemačka, Francuska) i prijedloge da se pronađe diplomatsko rješenje te traži od Irana okončanje programa za proizvodnju nuklearnog oružja", kazao je glasnogovornik State Departmenta Steven Pike.

"Potičemo Iran da pozitivno razmotri prijedlog EU-a", kazao je on.

Prema europskom prijedlogu, kojeg je Iran u petak i odbacio, Teheran mora prekinuti obogaćivanje urana, a u zamjenu može koristiti nuklearnu tehnologiju za zadovoljavanje energetskih potreba. Prijedlog također nudi i bolje ekonomske i trgovinske veze s a zemljama EU-a.

SAD i EU su upozorile da će ako Iran obnovi obogaćivanje urana, što je ključni korak za proizvodnju nuklearnog goriva za razvoj oružja, prenijeti spor pred Vijeće sigurnosti UN-a i tražiti sankcije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙