FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN korupcija: Annan obećao energične mjere

NEW YORK, 11. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Glavni tajnik Ujedinjenihnaroda Kofi Annan obvezao se u srijedu poduzeti energične mjere protivprakse korupcije u odjelima nabave UN-a nakon što je optužen visokidužnosnik te službe.
NEW YORK, 11. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan obvezao se u srijedu poduzeti energične mjere protiv prakse korupcije u odjelima nabave UN-a nakon što je optužen visoki dužnosnik te službe.

Rus Aleksandar Jakovljev optužen je pred američkim sudom za zavjeru, pronevjeru i pranje novca temeljem izvješća "povjerenstva Volcker" koje je glavni tajnik zadužio da istraži nepravilnosti u programu "nafta za hranu" između Iraka i UN-a.

"Poduzet ćemo vrlo energične mjere kako ne bi više bilo kukolja u ovome odjelu", rekao je Annan u prvoj reakciji na slučaj Jakovljev.

UN-ov program nafta-za-hranu, osnovan 1996. i okončan 2003. nakon američke invazije Iraka, dopuštao je Iraku prodaju nafte kako bi financirao kupnju hrane i lijekova s ciljem da se iračkim građanima olakšaju UN-ove sankcije.

Prema uredu državnog odvjetnika Jakovljev, koji je radio u odjelu nabave UN-a, navodno je primio "najmanje stotine tisuća dolara" od tvrtki koje su željele sklopiti ugovore s UN-om.

Optužbe za korupciju u proljeće su dosegle i obitelj samoga glavnoga tajnika. Povjerenstvo, kojemu je na čelu bivši američki dužnosnik Paul Volcker, tada je oslobodilo Kofija Annana krivnje za upletenost u dodjeljivanje ugovora u programu nafta-za-hranu ali je kazalo da je glavni tajnik propustio temeljito istražiti ulogu svog sina Koja Annana.

U izvješću je navedeno da je Kojo Annan prikrio svoje odnose s jednom švicarskom tvrtkom koja je dobila ugovor u UN-ovu iračkom programu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙