FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Salman Rushdie poziva na "muslimansku reformu"

LONDON, 11. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Britanski pisac Salman Rushdiepoziva na "muslimansku reformu" kako bi se islamu omogućilo da semodernizira u članku objavljenom u četvrtak u londonskom dnevniku TheTimes.
LONDON, 11. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Britanski pisac Salman Rushdie poziva na "muslimansku reformu" kako bi se islamu omogućilo da se modernizira u članku objavljenom u četvrtak u londonskom dnevniku The Times.

Otvoreno tumačenje religije poboljšalo bi odnose sa Zapadom i smanjilo otuđenje koje mlade britanske muslimane dovodi na put samoubojica kakvi su vjerojatni počinitelji londonskih napada koji su ubili 52 osobe, smatra Rushdie.

Rushdie je prisiljen živjeti u tajnosti nakon što je utemeljitelj Islamske Republike Iran, ajatolah Homeini, 1989. godine izdao fetvu pozivajući na ubojstvo nepodobnog pisca koji je bogohulio u romanu "Sotonski stihovi". Za Rushdijevu je glavu raspisana nagrada od 2,8 milijuna dolara.

Književnik rođen u Indiji u muslimanskoj obitelji drži da je potrebno "prevladati tradiciju" kako bi se fundamentalni koncepti islama doveli u moderno doba.

Prema Rushdieu, mnogi muslimani u Velikoj Britaniji žive na rubu društva i u takvim izoliranim sredinama "otuđenje mladih ljudi može se lako razviti".

Pisac poziva muslimane neka počnu proučavati Kuran kao povijesni dokument.

"Inzistiranje unutar islama na činjenici da je tekst Kurana nepogrešiva riječ Božja čini svaku znanstvenu analizu jednostavno nemogućom", drži pisac i pita se "Konačno, zbog čega bi Bog trebao biti pod utjecajem društveno-ekonomskih činjenica iz Arabije u VII. stoljeću".

"No kad bi se Kuran sagledao kao povijesni dokument, bilo bi legitimno ponovno ga tumačiti i prilagoditi novim uvjetima novih kasnijih epoha", zaključio je Rushdie.

Njegova sljedeća knjiga, naslovljena "Shalimar the Clown" (Shalimar Klaun), trebala bi biti objavljena u rujnu a priča o mladome muslimanu iz Kašmira kojega imam ekstremne orijentacije potiče da postane islamistički terorist.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙