FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Irak i Iran će koordinirati sigurnosne mjere

TEHERAN, 17. srpnja 2005. (Hina/AP) - Sigurnost i stabilnost Iraka iIrana međusobno su isprepletene, izjavio je u nedjelju iranskipredsjednik na odlasku Mohammad Khatami nakon sastanka s iračkimpremijerom Ibrahimom al-Jaafariem u Teheranu.l
TEHERAN, 17. srpnja 2005. (Hina/AP) - Sigurnost i stabilnost Iraka i Irana međusobno su isprepletene, izjavio je u nedjelju iranski predsjednik na odlasku Mohammad Khatami nakon sastanka s iračkim premijerom Ibrahimom al-Jaafariem u Teheranu.l

"Stabilnost i sigurnost obje zemlje su međusobno povezane", rekao je Khatami, prenosi državni radio.

"Teheran će učiniti sve što može za ponovnu uspostavu stabilnosti i sigurnosti", dodao je.

Khatami je također ocijenio da al-Jaafariev posjet predstavlja preokret u bilateralnim odnosima Iraka i Irana.

Khatami i al-Jaafari su također dogovorili da će se njihove dvije zemlje boriti protiv terorizma i spriječiti da se islam ne zlorabi kao opravdanje za nasilje.

"Moramo svijetu pokazati da je islam oduvijek bio religija mira i humanosti", kazao je Ibrahim al-Jaafari prilikom prvog posjeta jednog iračkog šefa države Iranu od 1958. godine. Mohammad Khatami je također osudio terorizam pod krinkom islama i zauzeo se za dijalog umjesto nasilja. Istodobno je Khatami naglasio da je obveza susjeda Iraka pomoći toj zemlji. "Samo neprijatelji Iraka preferiraju kaos u toj zemlji", kazao je Khatami.

Khatami i al-Jaafari dogovorili su pojačanje gospodarske suradnje. Dogovoreno je da Iran isporučuje struju za područja na jugu Iraka. Sirova nafta dobivena u Iraku prerađivati će se u rafinerijama iranske luke Abadana i potom vraćati u Basru. Također je postignut i dogovor o putovanjima iranskih hodočasnika na sveta šijitska mjesta u gradovima Kerbali i Najafu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙