FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Maleziji uhićeno 58 štovatelja čajnika

KUALA LUMPUR, 20. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Malezijske su vlasti usrijedu uhitile 58 sljedbenika bizarnoga kulta okupljenog oko golemogčajnika, dva dana nakon što je u napadu spaljeno sjedište sljedbe.
KUALA LUMPUR, 20. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Malezijske su vlasti u srijedu uhitile 58 sljedbenika bizarnoga kulta okupljenog oko golemog čajnika, dva dana nakon što je u napadu spaljeno sjedište sljedbe.

Državna agencija Bernama izvijestila je da su uhićeni štovatelji čajnika u dobi između 20 i 60 godina te da je među njima i žena s Novog Zelanda.

Vođa kulta Ayah Pin nije bio među uhićenicima, a pretpostavlja se da se skriva otkako je u ponedjeljak tridesetak napadača naoružanih mačetama i Molotovljevim koktelima spalilo automobil i krov zgrade te oštetilo sam golemi čajnik.

Policija je zbog napada uhitila šezdesetpetogodišnjaka.

Sljedbu, koja vjeruje da golemi čajnik ima iscjeliteljsku moć, vodi muškarac koji se proglasio Bogom, spasiteljem svijeta i gospodarom "Kraljevstva nebeskog". Pripadnici sljedbe tvrde kako promiču harmoniju među vjerskim skupinama.

Državne vjerske vlasti stavile su štovatelje čajnika izvan zakona proglasivši kult "devijantnim".

Pomoćnik povjerenika državnog odsjeka za vjerska pitanja Azam Awi rekao je, kako prenosi Bernama, da je 58 sljedbenika kulta priznalo da su prije osam godina prešli na islam te da će im se u četvrtak suditi na šerijatskom sudu.

Prijeti im novčana kazna od 789 dolara ili dvije godine zatvora jer su preziru presudu vlasti po kojoj su učenje i vjerovanje Ayaha Pina lažni i po kojoj su skrenuli s pravoga islamskog učenja.

Islam je državna vjera u većinski muslimanskoj Maleziji, ali se toleriraju i ostale veće religije poput kršćanske, hinduističke i budističke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙