FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

34. Zagrebačka slavistička škola od 22. kolovoza do 3. rujna

ZAGREB, 13. srpnja 2005. (Hina) - Zagrebačka slavistička škola osnovanau svrhu poticanja i promicanja poznavanja hrvatskog jezika,književnosti i kulture među studentima kroatistike i slavistike nainozemnim sveučilištima, održat će se u Dubrovniku od 22. kolovoza do3. rujna.
ZAGREB, 13. srpnja 2005. (Hina) - Zagrebačka slavistička škola osnovana u svrhu poticanja i promicanja poznavanja hrvatskog jezika, književnosti i kulture među studentima kroatistike i slavistike na inozemnim sveučilištima, održat će se u Dubrovniku od 22. kolovoza do 3. rujna.

Na današnjoj je konferenciji za novinare najavljeno da će na ovogodišnjoj, 34. Zagrebačkoj slavističkoj školi sudjelovati 83 polaznika iz 23 europske zemlje, Kine, Australije i SAD-a.

Po riječima voditelja Škole Krešimira Bagića program se sastoji od triju tematskih ciklusa: jezikoslovnoga, književno-znanstvenog i kulturološkog.

Voditelj Jezikoslovnog ciklusa Ivo Pranjković podsjetio je kako su teme prošlih triju ciklusa bile glagolske, imenske i suznačne riječi, a ove će godine sudionici raspravljati o raslojavanju hrvatskog jezika.

Književno-znanstveni ciklus razmatrat će popularnu hrvatsku književnosti i kulturu, najavio je voditelj tog ciklusa Krešimir Nemec, dodavši kako je svrha inozemnim sudionicima predstaviti tradiciju hrvatske popularne književnosti i kulture.

Bagić je dodao da se kulturološki ciklus sastoji od više večernjih programa iz suvremene hrvatske kulture, primjerice, od tematskih predavanja o Dubrovniku i suvremenom hrvatskom filmu, a bit će predstavljen pisac Miroslav Mićanović.

Uz lektorate i seminare od ove će godine biti organizirane i prevoditeljske radionice, a ovogodišnja prevoditeljska radionica bit će poljska.

Polaznici će posjetiti Elafitske otoke, Ston i Trsteno te špilju Vjetrenicu, gdje će biti predstavljen roman Ive Brešana "Vražja utroba".

Na konferenciji za novinare predstavljena je i internetska stranica www.hrvatskiplus.org koja, kako je rečeno, ne želi biti samo uslužna stranica Zagrebačke slavističke škole nego postati širim kroatističkim portalom.

(Hina) xkt ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙