FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbija: u srbijanskom vlasništvu u RH više objekata nego tvrdi HFP

BEOGRAD,8. kolovoza(Hina) - Hrvatski fond za privatizaciju objavio je uhrvatskim medijima da postoji 319 objekata u Hrvatskoj koji supripadali srpskim poduzećima i institucijama, ali u Republičkojdirekciji za imovinu Srbije tvrde da, po njihovoj evidenciji, tihobjekata ima više, piše beogradski "Glas javnosti" od ponedjeljka.
BEOGRAD,8. kolovoza(Hina) - Hrvatski fond za privatizaciju objavio je u hrvatskim medijima da postoji 319 objekata u Hrvatskoj koji su pripadali srpskim poduzećima i institucijama, ali u Republičkoj direkciji za imovinu Srbije tvrde da, po njihovoj evidenciji, tih objekata ima više, piše beogradski "Glas javnosti" od ponedjeljka.

"Prije godinu dana Direkcija je pozvala sva javna poduzeća i sve institucije čiji je osnivač Republika Srbija da prijave svu pokretnu i nepokretnu imovinu koju su imali na teritoriju Hrvatske", stoji u tekstu naslovljenom "Hrvati vraćaju imovinu i pare" i najavljenom na naslovnici.

"Hrvatski fond za privatizaciju napravio je svoj popis, ali on nije obavezujući za nas i mi pravimo evidenciju. Iako naš popis imovine u Hrvatskoj nije još zaključen, mogu reći da imamo nešto više imovine nego što je HFP objavio", kazao je za taj list Nebojša Negić, savjetnik direktora Direkcije za imovinu Republike Srbije.

Iako je od 319 objekata koje je evidentirao HFP, prodano ili dodijeljeno na korištenje njih 188, ipak će Hrvatska sve morati vratiti vlasnicima, kazao je Negić.

Prema Negiću Hrvatska je prodala 117 objekata za oko 37 milijuna njemačkih maraka. Međutim, upozorio je, Direkcija je za imovinu za samo jedno odmaralište u Jakljanu dala početnu cijenu od blizu 3,5 milijuna eura.

"Očito je da su Hrvati prodavali srpsku imovinu ispod tržišne cijene", zaključio je Negić.

Kazao je da je Srbija odlučila prodati svoju imovinu u Hrvatskoj na temelju Aneksa "G" Ugovora o sukcesiji, što ga je potpisalo pet zemalja bivše SFRJ.

Tim su ugovorom, rekao je Negić, regulirana prava na pokretnu i nepokretnu imovinu na koju su fizičke i pravne osobe imale pravo, zaključno s 12. siječnjom 1990. godine, te bi sva imovina tih osoba trebala biti vraćena, bez obzira na to je li prodana ili nije.

I ona imovina koju je Hrvatska već prodala, bit će procijenjena i tražit će se povrat novca u visini tržišne vrijednosti nekretnina, kazao je Negić.

Na pitanje koji je status hrvatske imovine u Srbiji odgovorio je da "Srbija nikad nije donijela uredbu ili zakonski akt kojom bi preknjižili imovinu stranaca, kao što je to učinila Hrvatska, već oni nesmetano koriste svoju imovinu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙