FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Glina danas slavi svoj dan

GLINA, 6. kolovoza 2005. (Hina) - Svečanom sjednicom Gradskog vijeća tekulturnim i sportskim priredbama Glina je danas, na 10. obljetnicuoslobođenja, proslavila svoj dan, te Dan pobjede i domovinskezahvalnosti.
GLINA, 6. kolovoza 2005. (Hina) - Svečanom sjednicom Gradskog vijeća te kulturnim i sportskim priredbama Glina je danas, na 10. obljetnicu oslobođenja, proslavila svoj dan, te Dan pobjede i domovinske zahvalnosti.

Glina je oslobođena u Oluji 6. kolovoza 1995. godine u 22,30 sati, nakon četiri godine velikosrpske okupacije, a u akciji na tom poručju sudjelovale su postrojbe 20. domobranske pukovnije iz Gline, 153. brigada Hrvatske vojske i specijalne postrojbe sisačko-moslavačke Plolicijske uprave.

"Nikada se više neće i ne smije dogoditi da se Glina nađe izvan granica naše hrvatske države", rekao je otvarajući u Hrvatskome domu svečanu sjednicu Gradskog vijeća njegov predsjednik Damir Šantek.

Glinski gradonačelnik Marko Sremić podsjetio je da je "Glina bila važno civilno i vojno središte okupacijske paravojske i paravlasti na Banovini".

"Glinske Hrvate nitko neće i ne može uvjeriti da smo u Oluji činili zlo, pogotovo ne predstavnici onih zemalja koji su svojim tenkovima donijeli nesreću na glinsko područje, ili, pak, oni koji su popustljivo i čak blagonaklono gledali kako agresorske kolone pale hrvatska sela i gradove, istjeruju sve nesrpsko stanovništvo i ubijaju one koji nisu bili spremni napustiti svoje domove", rekao je.

Podsjetio je da se još traga za više od 100 nestalih hrvatskih civila i vojnika s glinskog područje. "Netko zna gdje su oni, bilo živi, bili mrtvi", rekao je Sremić.

U obnovu komunalne infrastrukture, uništene u velikosrpskoj agresiji i okupaciji, na godinu se potroši iznos kao što je gradski proračun, rekao je i posebice istaknuo suradnju u obnovi s mnogim međunarodnim humanitarnim i nevladinim udrugama.

Izaslanstva Gline i gradskih braniteljskih udruga odala su počast poginulim braniteljima te položila vijence i zapalila svijeće kod križa na mjestu srušene glinske župne crkve svetog Ivana Nepomuka.

U predvorju glinskoga Hrvatskog doma otvorena je izložba "Ovakvu Glinu želimo", a u Parku bana Josipa Jelačića u gradskom središtu održava se Festival mladih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙