FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sanader i Terzić parafirali Ugovor o dvojnome državljanstvu

ZAGREB, 4. kolovoza 2005. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader ipredsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić u četvrtak su uZagrebu parafirali Ugovor o dvojnome državljanstvu, a usklađen je iSporazum o imovinsko-pravnim odnosima.
ZAGREB, 4. kolovoza 2005. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić u četvrtak su u Zagrebu parafirali Ugovor o dvojnome državljanstvu, a usklađen je i Sporazum o imovinsko-pravnim odnosima.

Ivo Sanader i Adnan Terzić razgovarali su o bilateralnim pitanjima i rješavanju otvorenih problema dvije države. To je prvi službeni Terzićev posjet Zagrebu, koji se sa Sanaderom dosad sastao mnogo puta na marginama multilateralnih skupova.

"Imamo sadržaj ugovora koji pretpostavlja ravnopravnost jedne i druge zemlje, i nadam se da će biti potpisan na jesen prilikom posjeta premijera Sanadera Sarajevu", rekao je Terzić govoreći o Ugovoru o imovinsko-pravnim odnosima.

Na upit zašto se Republika Srpska protivi tom sporazumu, Terzić je odgovorio kako mu je važno da se tome ne protivi Direkcija RS za imovinsko-pravne odnose.

Predsjednik RS Dragan Čavić izjavio je u srijedu da taj sporazum ne uključuje pitanje statusa i povrata imovine protjeranim Srbima iz Republike Hrvatske koji danas žive u Republici Srpskoj.

"Bojazan postoji, no bitno je da nema političkih razloga za to, a za financije i ekonomske razloge imat ćemo razumijevanja", rekao je Terzić.

"Sanader je izrazio veliko zadovoljstvo usklađivanjem Sporazuma na kojem se, kako je rekao, "radilo više od deset godina" i koji je sada konačno pred potpisivanjem.

Ugovor o dvojnom državljanstvu potpisali su ministri unutarnjih poslova Ivica Kirin i Safet Halilović. Nacrtom ugovora precizirana su sva pitanja i reguliran je status osoba koje već imaju dvojno državljanstvo ili će ga steći. Očekivanim prihvaćanjem Ugovora u parlamentima dviju država osigurat će se da osobe koje već imaju dvojno državljanstvo taj status i zadrže.

Sanader i Terzić izjavili su novinarima da su svi otvoreni problemi naslijeđeni iz razdoblja raspada bivše države, uključujući i pitanje granice. Poduprli su rad zajedničkoga međudržavnog povjerenstva za verifikaciju državne granice. Terzić je rekao da se na Sporazumu o državnoj granici radilo u duhu sporazuma između dvojice bivših predsjednika Alije Izetbegovića i Franje Tuđmana.

"Obvezujemo se da ćemo Sporazum hitno poslati na ratifikaciju u parlament", rekao je Terzić.

Predsjednik hrvatske Vlade također je rekao da će Sporazum na ratifikaciju u parlament, pri čemu nije propustio iskazati zadovoljstvo što se pitanje "jedne od najdužih granica u Europi" rješava bez problema.

Spomenuti sporazum sklopljen je na načelima Badinterove komisije iz godine 1991.

U zajedničkoj izjavi, prihvaćenoj nakon razgovora, Sanader i Terzić snažno su poduprli reformska nastojanja dviju zemalja usmjerena prema ostvarivanju euroatlantske perspektive Hrvatske i BiH.

Sanader je istaknuo kako vjeruje da će dvije zemlje koje su dijelile prošlost zajedno dijeliti i europsku budućnost, a Terzić je ocijenio kako "na naše odnose moramo gledati kroz prizmu integracije" u EU. "Do sada smo na naše odnose gledali kroz prizmu raspada bivše Jugoslavije", dodao je.

BiH bi, glede integracije u EU, trebala na godišnjicu potpisivanja Daytonskog sporazuma potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

Pitanje slobodne trgovine, oko kojeg, kako je rekao Terzić, ima "određenih problema", bit će riješeno tako da će se sporazumi o slobodnoj trgovini, kakav je potpisan s Hrvatskom, potpisati i s ostalim zemljama.

Terzić je pritom rekao da "BiH ne želi ugroziti činjenicu da je Hrvatska najveći izvoznik u BiH".

Sanader i njegov gost razgovarali su i o statusu hrvatskog naroda u BiH, a od Terzića je zatraženo da se njegova vlada pobrine da Hrvati u novom ustavu zadrže status konstitutivnog i ravnopravnog naroda.

U kraćem razgovoru dvojice dužnosnika na dnevnom je redu bila i suradnja vezana uz pločansku luku, a Sanader je najavio da Hrvatska kreće u realizaciju koridora europskog 5C.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙