FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Petritsch: Političku klima u BiH s nacionalnim strankama treba promijeniti

BANJA LUKA, 13. srpnja 2005. (Hina) - Bivši visoki predstavnik u BiHWolfgang Petritsch izjavio je u interviewu, koji u srijedu objavljujubanjalučke 'Nezavisne novine', kako stranke poput SDS (Srpskademokratska stranka), SDA (Stranka demokratske akcije ) ili HDZ (Hrvatska demokratska zajednica) ne mogu funkcionirati u Europi te dapolitička klima u kojoj snažan utjecaj u BiH imaju 'etnonacionalnegrupe, stranke i elite' mora biti promijenjena izborima i pritiskomgrađana.
BANJA LUKA, 13. srpnja 2005. (Hina) - Bivši visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch izjavio je u interviewu, koji u srijedu objavljuju banjalučke 'Nezavisne novine', kako stranke poput SDS (Srpska demokratska stranka), SDA (Stranka demokratske akcije ) ili HDZ (Hrvatska demokratska zajednica) ne mogu funkcionirati u Europi te da politička klima u kojoj snažan utjecaj u BiH imaju 'etnonacionalne grupe, stranke i elite' mora biti promijenjena izborima i pritiskom građana.

" Moja ideja je da ekskluzivno etnički definirane stranke ne mogu imati interes za zajedničku funkcionalnu BiH. I zbog toga sam pokušavao podržavati multietničke europske stranke, jer to je jednostavno pretpostavka. Nigdje u Europskoj uniji nema stranaka poput SDS-a, SDA ili HDZ. To jednostavno ne može funkcionirati u Europi. Više sam nego ikada uvjeren da se bosanska stranačka scena treba prilagoditi europskoj sceni", kaže Petritsch.

Bivši visoki predstavnik u BiH rekao je također da je zbog dugotrajnog i snažnog prisustva međunarodne zajednice u ovoj zemlji došlo do pasivnosti domaćih snaga i stanovništva te da građani BiH moraju početi vršiti snažniji pritisak na vlasti i državne institucije. "Politika i vlada tu zbog građana, a ne obratno", dodaje Petritsch koji zagovara smanjenje ovlasti međunarodne zajednice u BiH.

Ističući kako je upravo to pravi cilj za nekoliko sljedećih godina, Petritsch je rekao da se odavno zalaže da građani BiH preuzmu inicijativu te da će to biti vrlo važno kada započne proces pridruživanja EU. "Volio bih da BiH počne zaživljavati kao jedna država, jer integracija BiH kao države je pretpostavka integracije BiH u EU", kazao je bivši Visoki predstavnik.

On nije dao izravan odgovor na novinarski upit da li bi se ukidanjem Republike Srpske ubrzalo priključenje BiH Europi. "Republika srpska samo sama sebe može ukinuti. Samouništenje svake države ide putem da narod toliko osiromaši da izgubi sve perspektive, da više ne može normalno živjeti", kazao je Petritsch za banjalučki list.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙