FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska praizvedba "Noći iguane" Tennesseeja Williamsa na Splitskom ljetu

SPLIT,4. kolovoza(Hina) - U sklopu 51. Splitskog ljeta u subotu, napozornici u Vili Dalmacija, bit će uprizorena hrvatska praizvedbaremek djela američkog dramatičara Tennesseeja Williamsa "Noć iguane",u režiji poljskog redatelja Janusza Kice, najavljeno je na današnjojkonferenciji za novinare u splitskom HNK.
SPLIT,4. kolovoza(Hina) - U sklopu 51. Splitskog ljeta u subotu, na pozornici u Vili Dalmacija, bit će uprizorena hrvatska praizvedba remek djela američkog dramatičara Tennesseeja Williamsa "Noć iguane", u režiji poljskog redatelja Janusza Kice, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u splitskom HNK.

To je sjajan tekst sjajnoga pisca koji nikada nije igran u Hrvatskoj, kazao je s ponosom ravnatelj drame splitskog HNK Elvis Bošnjak, ističući zasluge prevoditelja Belmonda Miliše i suradnice u prijevodu Lade Kaštelan koji su ga na hrvatski jezik prenijeli zadržavši snagu izvornika.

"Noć iguane" u ambijent Vile Dalmacija, nastavio je Bošnjak, "legla" je kao da je pisana za taj prostor i to doslovno, jer "kao da je Williams opisujući zapravo hotel Costa Verde u Acapulcu, u koji je radnja smještena, opisivao dijelove upravo te zgrade u Splitu".

"Sve je pravo i zgrada i palme i cvrćci i komarci i vruće nebo", dodala je Lada Kaštelan naglasivši kako joj je bilo posebno zadovoljstvo na tekstu raditi s velikim Januszom Kicom.

Sam redatelj, na izvrsnom hrvatskom jeziku, kazao je da je sretan što je dobio priliku raditi u Splitu i upoznati ansambl s tako dobrim glumcima, sposobnim na scenu prenijeti velikog Williamsa, jer, kako je rekao, "ne bih se ni prihvatio takvog zadatka bez takvih glumaca".

Ipak, dodao je, "postavljanje tako intimnog komada na otvorenom, dosta je rizično, zbog buke, zrakoplova, brodova ili autobusa, jer sve to ometa gledatelja koji treba čuti svaku rečenicu, no, teatar koji ne riskira ne dobiva ništa", zaključio je Kica.

Ulogu Maxine tumači Bruna Bebić Tudor, a velečasnog Shannona Milan Pleština. U predstavi sudjeluju i Ilija Zovko, Josip Genda, Snježana Sinovčić Šiškov, Josip Zovko i drugi članovi ansambla drame splitskog HNK te gošća iz Zagreba Alma Prica kojoj je to prvi nastup s tim ansamblom i u Splitu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙