FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Splitsko ljeto: Baletna premijera - "Best of Veseljko Sulić"

SPLIT, 23. srpnja 2005. (Hina) - Na sceni u tvrđavi Gripe u petak navečer je prikazana prva od dvije baletne premijere 51. splitskog ljeta- "Best of Veseljko Sulić" u koreografiji tog istaknutog hrvatskogbaletnog umjetnika svjetskoga glasa.
SPLIT, 23. srpnja 2005. (Hina) - Na sceni u tvrđavi Gripe u petak na večer je prikazana prva od dvije baletne premijere 51. splitskog ljeta - "Best of Veseljko Sulić" u koreografiji tog istaknutog hrvatskog baletnog umjetnika svjetskoga glasa.

Obilježavajući obljetnicu, Sulić se splitskoj publici, pred kojom je prvi put i nastupio prije punih 60 godina, predstavio retrospektivom svojih najboljih koreografskih ostvarenja: La Bare, U rajskom vrtu, Grčke pjesme, Mantodea i Bolero.

U predstavi sudjeluje 30-ak plesača baletnog ansambla splitskog HNK, Albina Rahmatullina, Tea Jelić, Tea Brbora, Sanja Neveščanin, Elena Nikolaeva, Kristina Burić, Lev Šapošnikov, Azamat Nabiullin, Romulus i Remus Dimache, Daniel Jagar i drugi.

Veseljko Sulić, rođen u Pučišćima na Braču, u svijetu poznatiji kao Vassili Sulich, prve je plesne korake naučio u plesnoj skupini u zbjegu u El Shatu, u Egiptu, 1943. godine. Nakon povratka u Split nastupa u kazalištu, a potom karijeru nastavlja u Zagrebu 1948., gdje surađuje s Anom Roje i Oskarom Harmošem. Početkom 60-ih godina odlazi u London, a zatim u New York, da bi 1972. godine u Las Vegasu osnovao glasoviti Nevada Dance Theatar, čijim je umjetničkim direktorom bio punih 25 godina koreografirajući 51 balet.

Prvi je put nakon 50 godina pred hrvatskom publikom nastupio u Zagrebu potkraj 1997. i u Dubrovniku sredinom 1998. godine i to kao redatelj i koreograf Kralja Edipa.

U međuvremenu je doživio brojna međunarodna priznanja. U Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je proveo veći dio života, objavio je i autobiografsku knjigu "Vision in the Desert: A Dancer's Life" - "Vizija u pustinji: život plesača", koja je naišla na izniman odziv. Knjiga se upravo prevodi i na hrvatski jezik. Sulić u knjizi na dirljiv, duhovit i za njega karakteristično optimističan način opisuje svoj životni put posvećen umjetnosti, glazbi, ljepoti i iznad svega baletu, koji ih objedinjuje.

Baletna predstava "Best of" Sulićev je dar Splitskom ljetu i gradu u kojemu je prije 60 godina započeo karijeru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙