FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Amerikanci zabrinuti ugledom svoje zemlje u svijetu

WASHINGTON,3. kolovoza(Hina) - Amerikanci su zabrinuti ugledomSjedinjenih Država u svijetu, odnosima s muslimanskim svijetom i ratomu Iraku, ali ne znaju što bi trebalo učiniti da se takva situacijaizmijeni, pokazalo je u srijedu istraživanje javnoga mišljenja.
WASHINGTON,3. kolovoza(Hina) - Amerikanci su zabrinuti ugledom Sjedinjenih Država u svijetu, odnosima s muslimanskim svijetom i ratom u Iraku, ali ne znaju što bi trebalo učiniti da se takva situacija izmijeni, pokazalo je u srijedu istraživanje javnoga mišljenja.

Čak je 75 posto ispitanih Amerikanaca zabrinuto gubitkom povjerenja prema Sjedinjenim Državama u svijetu i sve većom mržnjom prema njihovoj zemlji u muslimanskim zemljama, pokazalo je istraživanje Public Agende, neprofitne organizacije iz New Yorka za javnu politiku, i utjecajnog časopisa Foreign Affairs kojega izdaje Vijeće za vanjsku politiku.

Dvije trećine ispitanika smatra da ostatak svijeta negativno gleda na Sjedinjene Države, a svaki je deseti rekao da se Ameriku u inozemstvu smatra "nasilnikom".

Oko 63 posto Amerikanaca kaže da su optužbe da su Sjedinjene Države požurile u rat u Iraku potpuno ili djelomično opravdane, dok ih svega 19 posto misli da je opravdano da se Sjedinjene Države vode samo svojim interesima i ne uzimaju u obzir interese drugih zemalja.

"Amerikanci su općenito zabrinuti kvalitetom naših odnosa s ostatkom svijeta, posebice s muslimanskim zemljama", rekao je predsjednik Public Agende Daniel Yankelovich.

Odgovarajući na pitanje koji je najvažniji globalni problem s kojim su suočene Sjedinjene Države, ispitanici su na prva dva mjesta stavili Irak i terorizam, a na treće mjesto negativno stajalište koje druge države imaju prema njihovoj zemlji.

"Ova pitanja otkrivaju široke dvojbe o trenutnom smjeru kojim zemlja ide. Ali nema konsenzusa koji je smjer ispravan", rekao je Yankelovich.

Oko 64 posto ispitanih Amerikanaca reklo je da Sjedinjene Države trebaju više naglasiti diplomatske i ekonomske metode u borbi protiv terorizma u odnosu na vojna sredstva.

Ipak, skoro polovica anketiranih kaže da nisu opravdane optužbe da SAD ne uzima u obzir interese drugih zemalja u svojoj politici. Velika većina, 83 posto, dala je visoku ocjenu svojoj zemlji za humanitarnu pomoć drugim zemljama pogođenim prirodnim katastrofama.

Istraživanje na uzorku od 1.004 Amerikanaca provedeno je između 1. i 13 lipnja uz marginu pogreške od +/- 3 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙