FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DZS: Sve više kućanstava s kompjutorom

ZAGREB, 18. srpnja 2005. (Hina) - Uz standardne uređaje, kao hladnjak,TV u boji, stroj za pranje rublja, ili automobil, sve više hrvatskihkućanstava ima i osobno računalo i mikrovalnu pećnicu.
ZAGREB, 18. srpnja 2005. (Hina) - Uz standardne uređaje, kao hladnjak, TV u boji, stroj za pranje rublja, ili automobil, sve više hrvatskih kućanstava ima i osobno računalo i mikrovalnu pećnicu.

To su, naime, dva uređaja kod kojih se u prošloj godini bilježi najveće povećanje u opremljenosti trajnim dobrima u odnosu na 2003. godinu, pokazuju podatci iz Ankete o potrošnji kućanstava Državnog zavoda za statistiku.

Tako je u prošloj godini više od četvrtine hrvatskih kućanstava, ili točnije njih 27,9 posto imalo osobno računalo, dok je 2003. kompjutor imalo svako peto kućanstvo (njih 20,9 posto).

Mikrovalnu pećnicu pak 2003. imalo je 12,9 posto kućanstava, a u prošloj je godini taj uređaj imalo njih 16,8 posto.

Statističari zamjećuju kako je opskrbljenost kućanstava gotovo svim trajnim dobrima u stalnom porastu.

Većina kućanstava, više od 90 posto njih, ima osnovna trajna dobra kao što su hladnjak, televizor u boji, blizu tom postotku je i stroj za pranje rublja, a više od polovice kućanstava ima automobil.

Tako je prošle godine hladnjak imalo 93,8 posto kućanstava, tek nešto manje njih, 93,7 posto, imalo je televizor u boji, a sve je više kućanstava koja posjeduju i drugi televizor - 2003. drugi je TV imalo 11,5 posto kućanstava, a prošle godine njih 14,5 posto.

Većina kućanstava, njih 85,9 posto imala je prošle godine stroj za pranje rublja, a posljednje godina kontinuirano raste i broj kućanstava koja posjeduju stroj za pranje posuđa, pa je tako i sa 12,4 posto u 2003. njihov udio porastao na 14,7 posto u prošloj godini.

Više od polovice kućanstava, njih 55,1 posto u prošloj je godini imalo automobil. To je za 1,6 postotnih bodova više nego li 2003. godine, a za 0,4 postotna boda, na 8,7 posto porastao je broj kućanstava koja imaju i drugi automobil.

Svako je treće kućanstvo (33,4 posto) prošle godine imalo glazbenu liniju, a nešto više ih je, 43,7 posto imalo videorekorder.

Anketom su prošle godine po prvi put prikupljani i podatci o posjedovanju DVD-a, a već na startu taj je uređaj imalo 11,5 posto kućanstava.

Anketa o potrošnji kućanstava prošle je godine provedena u 2.847 kućanstava sa ukupno 8.222 osobe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙