FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki burzovni indeksi na višemjesečnim najvišim razinama

NEW YORK, 20. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Njujorški Dow Jones indeksdosegnuo je u utorak najvišu razinu u zadnja četiri mjeseca atehnološki Nasdaq najvišu od početka godine budući da su ulagačiohrabreni na kupovine dionica nakon najnovijih odličnih poslovnihizvješća iz IBM-a i Merrill Lyncha.
NEW YORK, 20. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Njujorški Dow Jones indeks dosegnuo je u utorak najvišu razinu u zadnja četiri mjeseca a tehnološki Nasdaq najvišu od početka godine budući da su ulagači ohrabreni na kupovine dionica nakon najnovijih odličnih poslovnih izvješća iz IBM-a i Merrill Lyncha.

Dow je porastao 0,7 posto, na 10.646 bodova, dok je Nasdaq ojačao 1,3 posto, na 2.173 boda.

Dionica najveće računalne kompanije na svijetu IBM-a poskupjela je 2,3 posto nakon što je kompanija izvijestila o snažnom rastu dobiti u drugom ovogodišnjem tromjesečju. Za toliko je poskočila i dionica Merrill Lyncha, pošto je ta američka brokerska kompanija izvijestila o boljem od očekivanja profitu.

U očekivanju novih dobrih izvješća o poslovnim rezultatima ojačale su i dionice niza industrijskih kompanija poput Caterpillara i Tyco Internationala.

"Još je prerano za ocjene, no zasad vidimo dobre zarade kompanija. Gospodarstvo je solidno, temeljni odnosi su dobri. Ako će izvješća o zaradama i dalje biti dobra, cijene dionica će rasti", kazala je Barbara Marcin, upraviteljica investicijskog fonda Gabelli Blue Chip Value.

Međutim, po završetku službenog trgovanja tehnološke dionice znatno su pojeftinile jer je Intel, najveći svjetski proizvođač čipova, razočarao svojim profitnim marginama dok je Internet kompanija Yahoo izvijestila o prihodima ispod očekivanja ulagača. Dionica Intela potonula je 3,7 posto, a Yahooa čak 10 posto.

Na europskim burzama nastavljen je uzlet cijena dionica, pri čemu su neki burzovni indeksi dosegnuli najviše razine u zadnje četiri godine nakon što je dionica SAB Millera poskupjela više od 10 posto po objavi da će kupiti drugu po veličini južnoafričku pivovaru, a poticaj kupovinama dale su i glasine o mogućem preuzimanju francuskog prehrambenog diva Danonea. Frankfurtski DAX indeks poskočio je za više od jedan posto, na 4.770 bodova. Londonski Ftse, međutim, oslabio je 0,2 posto, na 5.201 bod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙