FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Splasnuo optimizam američkih ulagača

NEW YORK, 19. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Optimizam ulagača naameričkim tržištima dionica u ponedjeljak je splasnuo nakon štofinancijski div Citigroup nije svojom zaradom ispunio njihovaočekivanja, potaknuvši sumnje u snažne zarade korporacija u drugomovogodišnjem tromjesečju.
NEW YORK, 19. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Optimizam ulagača na američkim tržištima dionica u ponedjeljak je splasnuo nakon što financijski div Citigroup nije svojom zaradom ispunio njihova očekivanja, potaknuvši sumnje u snažne zarade korporacija u drugom ovogodišnjem tromjesečju.

Njujorški Dow Jones indeks oslabio je 0,6 posto, na 10.574 boda. Za toliko je izgubio na vrijednosti i tehnološki Nasdaq, završivši poslovanje na 2.144 boda.

Nakon tjedna u kojem su Nasdaq i S&P indeks dosegnuli najviše razine u godinu dana, entuzijazam ulagača čini se da je malo splasnuo. "Tržište je ostvarilo lijep uzlet cijena, no ulagači su malo pretjerali", kazao je Rick Campagna, izvršni direktor brokerske tvrtke Shaker Investment.

Dionice Citigroupa potonule su 3,1 posto, pritisnuvši vrijednosti burzovnih indeksa te prekinuvši 7-dnevni uzlet S&P indeksa nakon što je ta najveća financijska grupacija u svijetu izvijestila o padu prihoda od trgovine vrijednosnicama s fiksnim prinosom zbog smanjujućeg jaza između kratkoročnih i dugoročnih kamatnih stopa. Izvršni direktor kompanije Charles Prince zbog toga je ocijenio tržišno okruženje "najlošijim u zadnjih nekoliko godina".

"Ulagači su negativno raspoloženi zbog podataka iz Citigroupa. No, možda prekomjerno analiziraju sve to. U svakom slučaju, predstojeća izvješća o zaradama kompanija bit će raznolika", ocijenio je Campagna.

Nakon zatvaranja burze tehnološki lider IBM izvijestio je o povećanju tromjesečnog operativnog profita, što je potaknulo skok cijena njegovih dionica za četiri dolara, na 85,4 dolara. Trgovci ocjenjuju da bi dobra zarada IBM-a mogla obnoviti apetit ulagača za dionicama u utorak.

Razočaravajući poslovni rezultati nizozemskog Philipsa te američkog financijskog diva Citigroupa pogodili su u ponedjeljak cijene europskih dionica, a znatnije su oslabile i energetske dionice, prateći u korak cijene nafte. Londonski Ftse indeks u takvim je uvjetima oslabio 0,3 posto, na 5.214 boda, povukavši se tako s najviše razine u zadnjih 39 mjeseci, dosegnute prošloga tjedna. Frankfurtski DAX spustio se 0,14 posto, na 4.719 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙