FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odobren nacrt ugovora o dvojnom državljanstvu

SARAJEVO,1. kolovoza 2005.(Hina) - Vijeće ministara Bosne i Hercegovineprihvatilo je u ponedjeljak nacrt ugovora o dvojnom državljanstvuizmeđu BiH i Republike Hrvatske i ovlastilo je svojeg predsjedateljaAdnana Terzića da taj dokument parafira na sastanku s hrvatskimpremijerom Ivom Sanaderom, najavljenom za 4. kolovoza u Zagrebu.
SARAJEVO,1. kolovoza 2005.(Hina) - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine prihvatilo je u ponedjeljak nacrt ugovora o dvojnom državljanstvu između BiH i Republike Hrvatske i ovlastilo je svojeg predsjedatelja Adnana Terzića da taj dokument parafira na sastanku s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, najavljenom za 4. kolovoza u Zagrebu.

Zamjenik ministra pravde BiH Niko Grubešić izjavio je novinarima u Sarajevu da su nacrtom ugovora precizirana sva pitanja i reguliran status osoba koje već imaju dvojno državljanstvo ili će ga steći.

Očekivanim prihvaćanjem ugovora u parlamentima dviju država osigurat će se da osobe koje već imaju dvojno državljanstvo taj status i zadrže.

Dvojni državljanin biračka će prava ostvarivati u skladu s unutarnjim zakonodavstvom Hrvatske i BiH, priznat će mu se vojna obveza i ostale obveze regulirane na temelju prebivališta.

Vijeće ministara BiH razmatralo je i nacrt ugovora s Hrvatskom o imovinsko-pravnim odnosima, no nije odobrilo njegovo parafiranje zbog primjedaba koje su ponovno dali predstavnici vlasti Republike Srpske (RS).

Doministar Grubešić trekao je da Ministarstvo unutarnjih poslova RS ne želi prihvatiti obvezu vraćanja motornih vozila oduzetih tijekom rata ili naknadu za njih, što je sastavi dio nacrta ugovora.

MUP RS takvo stajalište opravdava činjenicom da nema novca predviđenog za takve obveze.

Uprava RS za privatizaciju također je rezervirana prema prijedlogu o bezuvjetnom vraćanju imovine svih pravnih subjekata te zastupa stajalište da bi takva imovina trebala ostati u posjedu onih koji se njome trenutačno koriste.

Vijeće ministara naredilo je da radna skupina koja je pripremala nacrt ugovora o imovinsko-pravnim odnosima ponovno sastane u srijedu kako bi se riješila ostala sporna pitanja te omogućilo parafiranje tog dokumenta krajem tjedna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙