FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Jesu li Hrvati u BiH dijaspora?

MOSTAR, 4. srpnja 2005. (Hina) - Hrvatski sabor bi trebao donijetizaključak ili odluku kako Hrvati iz BiH nisu dijaspora te da ne moguglasovati na izborima u RH, piše današnji mostarski Dnevni list ukomentaru posvećenom nedavnoj najavi hrvatskog premijera Ive Sanaderao mogućem uvođenju dopisnog glasovanja za pripadnike dijaspore igrađane koji se na dan izbora zateknu izvan Hrvatske.
MOSTAR, 4. srpnja 2005. (Hina) - Hrvatski sabor bi trebao donijeti zaključak ili odluku kako Hrvati iz BiH nisu dijaspora te da ne mogu glasovati na izborima u RH, piše današnji mostarski Dnevni list u komentaru posvećenom nedavnoj najavi hrvatskog premijera Ive Sanadera o mogućem uvođenju dopisnog glasovanja za pripadnike dijaspore i građane koji se na dan izbora zateknu izvan Hrvatske.

Mostarski Dnevni list zamjera Sanaderu što u njegovoj najavi "nije rečeno odnosi li se ta mogućnost dopisno glasovanje i na Hrvate u BiH koji prema nekim hrvatskim ideolozima spadaju u dijasporu, iako ih stvarno nije moguće tako nazvati".

"Iako Hrvatska značajno pomaže Hrvate u BiH, njezina bi najveća pomoć bila da se u političkom smislu založi za osiguranje jednakopravnosti s ostalim narodima u BiH", smatra mostarski Dnevni list. Predlažući Hrvatskom saboru donošenje odluke po kojoj Hrvati u BiH ne bi mogli glasovati na izborima u Hrvatskoj mostarski Dnevni list podsjeća i na nedavna događanja na proteklim predsjedničkim izborima u Hrvatskoj. Mediji su tada otkrili da su u nekoliko mjesta u Hercegovini na tim izborima glasovale i osobe za koje je ustanovljeno da su umrle. Hrvatski državljani u BiH (pretežito Hrvati su na dosadašnjim izborima u RH svrstavani u 11-tu izbornu jedinicu za dijasporu. Takav tretman Hrvata u BiH kao dijaspore RH, već godina je predmet žučnih rasprava u kojim se najčešće iznose protivljenja da se Hrvate u BiH smatra dijasporom RH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙