FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beograd:U Konzulatu RH kontakt-telefon za izbjegle Srbe

BEOGRAD,14. srpnja 2005.(Hina) - U Konzulatu Republike Hrvatske uBeogradu bit će uspostavljen poseban kontakt-telefon za izbjegle Srbeiz Hrvatske kako bi oni mogli dobiti sve informacije o zaštitinjihovih prava, najavili su u četvrtak na konferenciji za novinare uVeleposlanstvu RH u Beogradu hrvatski veleposlanik Tonči Staničić iministar za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore (SCG) RasimLjajić.
BEOGRAD,14. srpnja 2005.(Hina) - U Konzulatu Republike Hrvatske u Beogradu bit će uspostavljen poseban kontakt-telefon za izbjegle Srbe iz Hrvatske kako bi oni mogli dobiti sve informacije o zaštiti njihovih prava, najavili su u četvrtak na konferenciji za novinare u Veleposlanstvu RH u Beogradu hrvatski veleposlanik Tonči Staničić i ministar za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore (SCG) Rasim Ljajić.

"Nema više nikakvih političkih prepreka za rješavanje izbjegličkog problema, mi smo potpuno otvoreni i iskreni u namjeri da pomognemo povratak izbjeglih u Hrvatsku, pri čemu računamo i na pomoć izbjegličkih organizacija, domaćih i međunarodnih, kao i ministarstava i institucija SCG i Srbije", kazao je veleposlanik Staničić.

On je dodao da se ranije "trgovalo" problemom izbjeglih Srba koji se povezivao s problemima Hrvata izbjeglih iz Vojvodine, Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, ali je Hrvatska posljednjih nekoliko godina "puno učinila na rješenju povratka izbjeglih".

"Problem izbjeglih jedan je od otvorenih pitanja između SCG i Hrvatske i gotovo nema susreta bez spominjanja tog pitanja", kazao je ministar Ljajić, precizirajući da se po podacima RH od 1995. godine do danas u Hrvatsku vratilo 117 tisuća izbjeglica, dok je taj broj po podacima srpskih izbjegličkih organizacija 70 tisuća.

"Normalizacija odnosa dviju zemalja ključni je uvjet za uspjeh rješavanja izbjegličkog pitanja, taj se proces može intenzivirati samo ako postoje stabilni odnosi između dviju država", naglasio je Ljajić. On je podsjetio da bi u skladu s prošlogodišnjim Sarajevskim sporazumom koji su potpisali najviši dužnosnici SCG, Hrvatske i BiH, izbjeglički problem trebao biti riješen do kraja 2006. godine.

Veleposlanik Staničić i ministar Ljajić su sa žaljenjem konstatirali da se još događaju i poneki incidenti. Ljajić je najavio još jednu reviziju popisa osumnjičenih ili optuženih izbjeglih Srba za ratne zločine u Hrvatskoj, čemu bi trebao pridonijeti i nedavno potpisani Sporazum o suradnji u predkaznenim postupcima.

Popisi osumnjičenih i optuženih, njih oko 1400, dostavljeni su prije osam mjeseci i srbijanskom Ministarstvu pravosuđa i Ministarstvu obrane SCG, te bi ta tijela trebala naći načina kako da informacije dostave onima na koje se odnose, rekao je veleposlanik Staničić. Naglasio je da je važno da ti podaci budu "transparentn" te da ne treba a priori sumnjati da postoje osnovani razlozi zbog kojih je netko uhićen.

Veleposlanik Staničić i ministar Ljajić najavili su i skoro formiranje mješovitog odbora za praćenje međusobne zaštite manjina, u skladu sa Sporazumom o zaštiti srpsko-crnogorske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u SCG, koji su ratificirale dvije države.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙