FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki indeksi na najvišim razinama u zadnje četiri godine

NEW YORK, 29. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Korporativne zarade iznadočekivanja tržišta potaknule su u četvrtak uzlet cijena američkihdionica tako da su Nasdaq i S&P indeks dosegnuli najviše razine uzadnje četiri godine.
NEW YORK, 29. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Korporativne zarade iznad očekivanja tržišta potaknule su u četvrtak uzlet cijena američkih dionica tako da su Nasdaq i S&P indeks dosegnuli najviše razine u zadnje četiri godine.

Tehnološki Nasdaq ojačao je 0,6 posto, na 2.198 bodova. Za toliko je porastao i S&P 500 indeks, dosegnuvši 1.243 boda. Oba indeksa na najvišim su razinama od ljeta 2001. I njujorški je Dow Jones dobio 0,6 posto na vrijednosti, završivši poslovanje na 10.705 bodova.

Najveća dobitnica bila je dionica Exxona, koja je poskupjela 40 centi, na 60 dolara, nakon što je taj naftni div izvijestio o čak 32 posto većoj dobiti u drugom ovogodišnjem tromjesečju.

Proizvođač vozila DaimlerChrysler pridonio je uzletu burzovnih indeksa rastom cijena od gotovo 10 posto po vijesti da izvršni direktor Juergen Schrempp najavljuje svoj odlazak s te funkcije do kraja godine.

Zarade korporacija u proteklome tromjesečju 500 kompanija čije su dionice sadržane u S&P indeksu u prosjeku su ojačale 10,1 posto, označivši 13. tromjesečje uzastopnog dvoznamenkastog rasta.

"Oprezne izjave uprava kompanija su zaboravljene, nadamo se sjajnoj drugoj polovini godine", kazao je Martin Yokosawa, menadžer pir Oberweis Asset Managementu.

Uzletu cijena dionica pomažu i dobri gospodarski pokazatelji. Tako je američko ministarstvo rada objavilo da je broj novih nezaposlenih u prošlome tjednu porastao manje nego što se očekivalo, odnosno za 310.000. Tržišta očekuju u petak podatak o američkom gospodarskom rastu u drugom tromjesečju.

Na europskim burzama cijene dionica nastavile su rasti četvrti dan zaredom, završivši poslovanje u četvrtak na najvišim razinama u zadnje tri godine. Londonski Ftse indeks porastao je 0,13 posto, na 5.270 bodova. Frankfurtski DAX skočio je za 0,8 posto, na 4.892 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙