FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Incidenti u Londonu pritisnuli američke burze

NEW YORK, 22. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Incidenti u londonskojpodzemnoj željeznici zasjenili su u četvrtak na američkim burzama padcijena nafte i odluku Kine da aprecira juan pa su burzovni indeksiredom završili u minusu.
NEW YORK, 22. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Incidenti u londonskoj podzemnoj željeznici zasjenili su u četvrtak na američkim burzama pad cijena nafte i odluku Kine da aprecira juan pa su burzovni indeksi redom završili u minusu.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se 0,6 posto, na 10.627 bodova. Tehnološki Nasdaq oslabio je 0,5 posto, na 2.178 bodova.

Raspoloženje na Wall Streetu bilo je nervozno nakon vijesti uoči otvaranja burzi da su četiri male eksplozije pogodile londonsku mrežu autobusnog prijevoza i podzemnu željeznicu, iako bez ljudskih žrtava. Potonule su dionice prijevozničkih i putničkih kompanija, podnijevši najžešći udar uznemirenih ulagača. Samo dionice zrakoplovnih kompanija potonule su u prosjeku za 3,1 posto, unatoč pojeftinjenju nafte.

Londonski incidenti uslijedili su svega dva tjedna nakon samoubilačkih napada na podzemnu željeznicu u tome gradu, u kojima je stradalo više od 50 ljudi. "Eksplozije su bile razlog što su cijene dionica oslabile iako su ostale vijesti bile pozitivne", izjavio je Lincoln Anderson, iz LPL Financial Servicesa.

Cijena nafte na američkom tržištu u četvrtak je pojeftinila 89 centi, na 57,13 dolara za barel.

"Svjedoci smo u najmanju ruku umjerenog pada cijena nafte. To je pozitivno unatoč tome što pritišće cijene dionica energetskih kompanija poput Exxona. No, budu li cijene i dalje padale, bit će pozitivan za tržište dionica općenito", ocijenio je Anderson. Dionica Exxona spustila se 1,9 posto, a Chevrona 1,1 posto.

Tehnološki lideri Microsoft i Google izvijestili su o boljim profitima nego su tržišta očekivala, no njihovi prihodi bili su nešto slabiji. Stoga se dionica Microsofta spustila dva posto,a Googlea gotovo šest posto.

Ulagači su razmatrali i implikacije kineske odluke o aprecijaciji juana prema dolaru za dva posto, te povezivanju njegova tečaja za košaricu od sedam valuta umjesto kao dosad samo za dolar. "Trošak nekih roba koje uvozimo iz Kine kratkoročno će malo porasti. U dugome roku to će donijeti korist američkim kompanijama", rekao je John Augustine, strateg pri Fifth Third Asset Managementu.

Na europskim burzama cijene dionica porasle su usprkos incidentima u Londonu, zbog dobrih izvješća korporacija o tromjesečnim zaradama i aprecijaciji juana. Londonski Ftse indeks porastao 0,12 posto, na 5.221 bod. Frankfurtski DAX skočio je gotovo jedan posto, na 4.829 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙