FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Mesić primio izaslanstvo Hrvata iz BiH

ZAGREB, 29. lipnja 2005. (Hina) - Predsjednik Republike HrvatskeStjepan Mesić primio je u srijedu izaslanstvo Saveza udruga Hrvata izBiH, priopćeno je iz Ureda predsjednika.
ZAGREB, 29. lipnja 2005. (Hina) - Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić primio je u srijedu izaslanstvo Saveza udruga Hrvata iz BiH, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

Savez okuplja 33 udruge odnosno kluba, a njegova je politika - zagovaranje povratka izbjeglih Hrvata u Bosnu i Hercegovinu i djelovanje u pravcu stvaranja uvjeta koji bi omogućili jednakopravnost Hrvata u svim dijelovima BiH.

Predstavnici Saveza izvijestili su predsjednika Mesića o tome da povratak teče osobito sporo u Republiku Srpsku. Iznijeli su ocjenu da Međunarodna zajednica u BiH primjenjuje dvostruka mjerila na štetu hrvatskog dijela stanovništva. Prema njihovom mišljenju Daytonski ustroj BiH valja mijenjati i zemlju treba reorganizirati na kantonalnoj osnovi. Pozvali su predsjednika Mesića da temeljem svoje funkcije i autoriteta na međunarodnoj sceni pomogne u popravljanju položaja Hrvata u BiH.

Predsjednik Mesić je naglasio kako je današnji neprihvatljivi položaj Hrvata u toj zemlji dobrim dijelom posljedica pogrešaka i promašaja hrvatske države odnosno vodstva Hrvata u BiH, navodi se u priopćenju. Obećao je da će na prikladan način aktualizirati pitanje statusa hrvatskog dijela stanovništva u toj zemlji i zauzeti se za ostvarivanje konstitutivnosti hrvatskog naroda u BiH na jednak način u svim dijelovima zemlje. Pozvao je Hrvate u BiH da se i sami maksimalno angažiraju na promijeni uvjeta u kojima žive.

U izaslanstvu Saveza udruga Hrvata BiH bili su Drago Majić, predsjednik te Stipe Mihalj, Josip Vidović i Ilija Alvir, članovi Saveza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙