FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvati nisu ravnopravno zastupljeni u upravi RS

BANJA LUKA, 14. srpnja 2005. (Hina) - Unatoč činjenici da RepublikaSrpska posjeduje Zakon o lokalnoj upravi i samoupravi koji predviđaravnomjerno raspoređivanje odgovornih dužnosti i na pripadnike drugadva konstitutivna naroda, na Hrvate i Bošnjake, zakon se ne provoditako da je riječ o samo formalno proklamiranoj ravnopravnosti. Ovopitanje je ovih dana aktualizirala Humanitarna kulturna udruga"Danica" koja u Banjoj Luci nizom javnih tribina nastoji tu temunametnuti Parlamentu RS.
BANJA LUKA, 14. srpnja 2005. (Hina) - Unatoč činjenici da Republika Srpska posjeduje Zakon o lokalnoj upravi i samoupravi koji predviđa ravnomjerno raspoređivanje odgovornih dužnosti i na pripadnike druga dva konstitutivna naroda, na Hrvate i Bošnjake, zakon se ne provodi tako da je riječ o samo formalno proklamiranoj ravnopravnosti. Ovo pitanje je ovih dana aktualizirala Humanitarna kulturna udruga "Danica" koja u Banjoj Luci nizom javnih tribina nastoji tu temu nametnuti Parlamentu RS.

Dopredsjednik Narodne skupštine srpskog entiteta, Hrvat Tomislav Tomljanović kaže da je proklamirana konstitutivnost Hrvata donekle ostvarena na razini najviših dužnosti. Tako je dopredsjednik RS Hrvat kao i dopredsjednik Parlamenta RS a pozitivan primjer je i gradska uprava Banje Luke.

"Uz velike napore dolazimo do podataka ima li uopće, i ako ima - gdje, Hrvata u općinama u kojima su do početka rata u BiH bili znatnije zastupljeni", kaže Tomljanović za Hinu.

Hrvatski zastupnik u Vijeću naroda Parlamenta RS Pejo Krnić izjavio je da u devedesetak općina RS, naročito u onima gdje dominiraju stranke sa srpskim nacionalnim predznakom, uopće ne znaju da postoji Zakon koji u lokalnoj samoupravi nalaže ravnomjernu zastupljenost i predstavnika druga dva konstitutivna naroda u BiH - Hrvata i Bošnjaka.

Krnjić je također izjavio da je teško doći do podataka o Hrvatima uposlenim na funkcionarskim mjestima u administraciji i da je prema "djelomičnim pokazateljima stanje u Republici Srpskoj katastrofalno", a odgovorni to opravdavaju tvrdnjom kako su "u istom položaju i Srbi u Federaciji BiH".

"U sadašnjem stanju ne pomaže ni Ustavni sud, nego samo izravni sudski procesi i institut 'zaštite vitalnog nacionalnog interesa' za kojim često posežemo u Parlamentu RS. Za Hrvate se mora pronaći mjesto u tijelima uprave", kazao je zastupnik Krnić.

Nastavnik Ivan Hričak iznio je podatak da u 200 osnovnih i srednjih škola u RS uopće nema ravnatelja ili zamjenika Hrvata, a mnogi prosvjetari su na burzi rada.

"Bez posla smo jer ne posjedujemo licencu prosvjetnog radnika, koju možemo dobiti samo ako to za nas traži školska ustanova u kojoj smo zaposleni", objasnio je Hričak ovaj paradoks.

Prof. dr. Miodrag Živanović s Filozofskog fakultetu u Banjoj Luci uzrok ovome stanju vidi u postojećim ustavima BiH i entiteta koji ne poznaju institut građanina bez tri postojeće nacionalne odrednice.

"Gospodo Hrvati, meni je iskreno žao što to moram javno kazati - ali vi praktično ne postojite u institucijama RS, a uskoro vas neće biti ni u statistikama jer je proces 'etnocida' odnosno uspostave 'čistih nacionalnih prostora' u BiH okončan", izjavio je Živanović za Hinu i dodao da je do ovoga zaključka došao analizom biračkih popisa u RS.

HKU "Danica" kani promijeniti sadašnje stanje.

"Nastojat ćemo svim raspoloživim sredstvima inicirati u Parlamentu RS raspravu o provedbi Zakona o lokalnoj upravi i samoupravi, a naša nastojanja podržat će i zastupnici oporbe", izjavila je za Hinu predsjedateljica HKU "Danica" dr Vesna Jović-Vukadin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙