FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ustavni Sud BiH protiv RTV kanala na hrvatskom

SARAJEVO, 23. srpnja 2005. (Hina) - Ustavni Bosne i Hercegovine unedjelju je objavio svoju odluku po kojoj predloženi Zakon o javnomradio televizijskom sustavu BiH ne ugrožava vitalne nacionalneinterese Hrvata, a to znači da je odbijen zahtjev hrvatskih odnosnozastupnika iz HDZ-a u Parlamentu BiH za osnivanje posebnogradio-televizijskog kanala na hrvatskom jeziku.
SARAJEVO, 23. srpnja 2005. (Hina) - Ustavni Bosne i Hercegovine u nedjelju je objavio svoju odluku po kojoj predloženi Zakon o javnom radio televizijskom sustavu BiH ne ugrožava vitalne nacionalne interese Hrvata, a to znači da je odbijen zahtjev hrvatskih odnosno zastupnika iz HDZ-a u Parlamentu BiH za osnivanje posebnog radio-televizijskog kanala na hrvatskom jeziku.

Predloženi zakon o javnom radio-televizijskom sustavu, umjesto posebnog RTV kanala na hrvatskom jeziku predviđa osnivanje triju RTV središta: u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci. RTV središta neće djelovati kao zasebni radio-televizijski kanali isključivo na nekom od nacionalnih jezika.

Hrvatski zastupnici u državnom parlamentu BiH odbili su prihvatiti takav prijedlog zakona tvrdeći da se njime ugrožavaju vitalni nacionalni interesi Hrvata, te su zahtijevali utemeljenje posebnog RTV kanala na hrvatskom jeziku. Zahtjev su obrazložili time da u programima federalne RTV BiH dominira bosanski, a u programima RTV Republike Srpske isključivo srpski jezik, te da Hrvati u BiH nemaju javni medij na vlastitom jeziku.

Sudac Ustavnog suda BiH David Feldman koji je izvijestio o odluci da predloženi zakon o javnom RTV sustavu ne ugrožava vitalne nacionalne interese Hrvata , istodobno je upozorio na nužnost ravnopravne uporabe svih jezika u programima javnog RTV servisa BiH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙