FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

I manjinske vjerske zajednice na HRT-u

ZAGREB, 25. srpnja 2005. (Hina) - Glavni ravnatelj HRT-a Mirko Galić uponedjeljak je s predstavnicima osam manjinskih vjerskih zajednicapotpisao sporazum kojim se jamči zastupljenost vjerskih zajednica uprogramima nacionalnog radija i televizije.
ZAGREB, 25. srpnja 2005. (Hina) - Glavni ravnatelj HRT-a Mirko Galić u ponedjeljak je s predstavnicima osam manjinskih vjerskih zajednica potpisao sporazum kojim se jamči zastupljenost vjerskih zajednica u programima nacionalnog radija i televizije.

Sporazum s HRT-om potpisali su predstavnici Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj, Islamske zajednice, Židovske općine Zagreb, Evangeličke crkve, Reformirane kršćanske kalvinske crkve, Kršćanske adventističke crkve, Saveza baptističkih crkava, te Evanđeoske crkve.

Njime se, temeljem Ustava koji jamči slobodu savjesti i vjeroispovijedi, Zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica, Ugovora o pitanjima od zajedničkih interesa između Vlade i vjerskih zajednica, te Zakona o HRT-u, jamči ravnomjerna zastupljenost manjinskih vjerskih zajednica u programima Hrvatske televizije i radija.

Galić je, prije svečanog potpisivanja, izjavio da HRT i vjerske zajednice ovim sporazumom, koji regulira stalnu zastupljenost vjerskih zajednica u programima, uzdižu hrvatsko društvo na razinu razvijenih europskih demokratskih društava.

Također, dodao je, potvrđuje se pluralizam hrvatskog društva na osjetljivom području kakvo je vjera i vjerska djelatnost, uz nastojanje da i manjinske crkve na HRT-u dobiju značaj kakav zaslužuju.

U ime vjerskih zajednica zadovoljstvo potpisanim sporazumom izrazio je glavni tajnik Saveza baptističkih crkava Željko Mraz, uvjeren da će implementacijom sporazuma, odnosno nazočnošću vjerskih zajednica u programima, svaka od njih obogatiti hrvatsko društvo, kako u smislu demokratičnosti i pluralizma, tako i isticanjem osnovnih vrijednosti za koje se zalažu.

"I ovo je dokaz da vjerske zajednice mogu zajedno surađivati na svoje i opće dobro", naglasio je Mraz.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙