FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor o HNS-ovu prijedlogu izmjena Zakona o HRT-u

ZAGREB,8. srpnja(Hina) - Saborski klubovi podijelili su se danas okoHNS-ova prijedloga da se izmjenama Zakona o HRT-u građane koji neprimaju ili primaju slab signal HRT-a oslobodi plaćanja RTVpristojbe.
ZAGREB,8. srpnja(Hina) - Saborski klubovi podijelili su se danas oko HNS-ova prijedloga da se izmjenama Zakona o HRT-u građane koji ne primaju ili primaju slab signal HRT-a oslobodi plaćanja RTV pristojbe.

HNS i IDS drže da je upravo Zakon o HRT-u 'mjesto' gdje se može ispravljati nepravda prema građanima koji moraju plaćati pristojbu, a ne mogu gledati, odnosno slušati televizijski i radijski program.

S druge strane, SDP i HSS smatraju da je pristojba civilizacijsko dostignuće koje ne treba dirati, te da problem treba rješavati kroz obvezu Odašiljača i veza da osiguraju kvalitetan signal na cjelokupnom državnom teritoriju.

Ostali klubovi, izuzev onog nacionalnih manjina koji je upozorio na nedostatne programske sadržaje za manjine na HRT-u, nisu sudjelovali u raspravi.

HNS-ovac Dragutin Lesar rekao je da ga je na predlaganje zakonskih izmjena naveo problem oko tisuću domaćinstava u Međimurju uz slovensku granicu koji ne primaju HRT-ov signal, a prisiljeni su, pa i prijetnjama ovrhom i zatvorom, plaćati RTV pristojbu.

Budući da Vlada, ali i većina klubova ne prihvaćaju njegove izmjene, Lesar predlaže da Sabor donese zaključak po kojemu bi Vlada obvezala Odašiljače i veze, tvrtku u 100-postotnom državnom vlasništvu, da osigura kvalitetan signal u cijeloj državi.

Zakonske izmjene podržao je i Klub IDS-a, a Željko Pavlic uporište za njihovo donošenje vidi i u odredbama Zakona o zaštiti potrošača, po kojima trgovac koji pruža javnu uslugu mora korisnicima (potrošačima) pružiti i uslugu distribucijske mreže.

Antun Vujić (SDP), pak, ističe da nije riječ o usluzi, nego o pristojbi koju je dužan plaćati svaki korisnik koji ima televizijski i radijski prijemnik.

Solidarizirajući se, kako kaže, s građanima koji ne primaju signal, a moraju plaćati pristojbu, tvrdi da je HNS taj problem krivo adresirao, odnosno da su Odašiljači i veze, a ne HRT dužni osigurati kvalitetan signal.

Kao i Luka Roić (HSS), Vujić podržava zaključak da se Odašiljače i veze obveže da na svoj trošak pojačaju signal.

"Taj se problem mora rješavati ne preko pristojbe, nego putem obveze Odašiljača i veza", rekao je Roić.

Zastupnici nastavljaju pojedinačnu raspravu o HNS-ovu prijedlogu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙