FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bugarska: Novu vladu sastavljaju socijalisti i manjinski Turci

SOFIJA, 24. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Bugarski socijalisti, pobjedniciizbora od 25. lipnja, sastavili su u nedjelju manjinsku vladu sastrankom turske manjine i tako započeli razdoblje političkenesigurnosti, u vrijeme kad Sofija mora žurno provesti reforme kako bizemlja 2007. ušla u Europsku uniju.
SOFIJA, 24. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Bugarski socijalisti, pobjednici izbora od 25. lipnja, sastavili su u nedjelju manjinsku vladu sa strankom turske manjine i tako započeli razdoblje političke nesigurnosti, u vrijeme kad Sofija mora žurno provesti reforme kako bi zemlja 2007. ušla u Europsku uniju.

Pobjednica parlamentarnih izbora od 25. lipnja, Socijalistička stranka (PSB, bivši komunisti) predvodit će trinaest ministarstava u novoj vladi, a Pokret za prava i slobode (MDL, turska manjina) pet, rekao je predsjednik PSB-a i mandatar nove vlade Sergej Stanišev.

Ključno ministarstvo vanjskih poslova i europske integracije povjereno je Ivajlu Kalfinu, bliskom suradniku predsjednika republike Georgija Parvanova.

Dvjema strankama zajedno nedostaje pet mjesta kako bi imale natpolovičnu većinu u 240-članom bugarskom parlamentu, ali Stanišev je naglasio da je prikupio dovoljnu potporu kako bi njegova vlada dobila parlamentarnu potvrdu.

Predsjednik PSB-a tijekom popodneva trebao bi predsjedniku Parvanovu predstaviti novu vladu, kojoj će glavna zadaća biti ulazak zemlje u EU 1. siječnja 2007. U utorak bi o vladi trebao glasovati bugarski parlament.

Potpisujući u nedjelju ugovor o koaliciji s MDL-om, Stanišev je pozvao "sve zastupnike svjesne svoje odgovornosti da podupru vladu".

Bugarska sa strahom očekuje godišnje izvješće Europske komisije u studenom, koja bi mogla predložiti da se pristup zemlje EU-u odgodi za 2008.

Ukoliko vlada Staniševa ne dobije povjerenje, promatrači misle da će se vlada teško formirati s mandatom neke druge stranke u razjedinjenom parlamentu. Desnica se očitovala za "stručnu vladu", ali je analitičar Evgenij Dajnov napomenuo da bi mogući prijevremeni izbori mogli biti obilježeni etničkim sukobima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙