FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bugarska: prema neslužbenim rezultatima socijalisti pobjeđuju na izborima

SOFIJA, 25. lipnja 2005. (Hina/dpa) - Prema neslužbenim rezultatimaBugarska socijalistička stranka dobila je većinu glasova naparlamentarnim izborima održanim u subotu, ali ne dovoljno zastvaranje vlade što ostavlja otvorene mogućnosti sklapanja koalicija.
SOFIJA, 25. lipnja 2005. (Hina/dpa) - Prema neslužbenim rezultatima Bugarska socijalistička stranka dobila je većinu glasova na parlamentarnim izborima održanim u subotu, ali ne dovoljno za stvaranje vlade što ostavlja otvorene mogućnosti sklapanja koalicija.

Prema Gallupovoj anketi Bugarska socijalistička stranka dobila je 32,23 posto glasova, ispred Nacionalnoga pokreta premijera Simeona Sakskoburggotskog koji je dobio 20,51 posto glasova. Na trećem je mjestu Pokret za prava i slobodu etničkih Turaka, a još četiri stranke osvojile su više od četiri posto glasova i ušle u parlament.

Na izbore je izišlo manje od 50 posto birača, manje nego što se očekivalo.

Neslužbeni rezultati izbora pokazuju mogućnost sklapanja zanimljivih koalicija, rekao je profesor političkih znanosti sa sveučilišta u Sofiji Vasil Penev, dodajući kako su sve kombinacije moguće.

Bez obzira na to koja će koalicija formirati vladu, nova će vlada morati vrlo brzo reformirati pravosuđe i ispuniti kriterije ulaska u EU 2007., kako se planira.

Bugarska i Rumunjska potpisale su pristupni sporazum koji Bruxellesu omogućuje odgodu od godinu dana, ako bilo koja od te dvije zemlje ne ispuni kriterije.

Najgori mogući ishod bugarskih izbora bio bi neuspjeh stranaka da formiraju vladu, zbog čega bi se izbori morali ponoviti u jesen, što bi odgodilo ulazak zemlje u EU, rekao je Penev.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙