FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bugarska: Socijalisti u vodstvu, ali s nedovoljnom većinom

SOFIA, 26. lipnja 2005. (Hina/AP) - Oporbena Socijalistička strankavodi na parlamentarnim izborima u Bugarskoj, no s nedovoljnom većinomda bi izbacila iz ureda bivšeg kralja i sadašnjeg premijera.
SOFIA, 26. lipnja 2005. (Hina/AP) - Oporbena Socijalistička stranka vodi na parlamentarnim izborima u Bugarskoj, no s nedovoljnom većinom da bi izbacila iz ureda bivšeg kralja i sadašnjeg premijera.

Nakon 97.51 posto prebrojanih glasova, socijalisti osvajaju 31.17 posto, a stranka premijera Simeona Sakskoburgotskog 19.91 posto glasova, objavilo je Državno izborno povjerenstvo.

Čelnik socijalista Sergei Stanišev (na slici) proglasio je pobjedu i najavio da kreće u formiranje vladajuće koalicije.

"Dobili smo povjerenje birača", rekao je Stanišev na konferenciji za novinare. "Spremni smo sastaviti vladu i pregovarat ćemo sa svim demokratskim strankama kako bi osigurali većinu u parlamentu", dodao je.

Odbio je imenovati moguće partnere, no koaliciju s Nacionalnim pokretom Sakskoburgotskog ocijenio je "gotovo nevjerojatnom". Stoga je nejasno hoće li bivši kralj zadržati položaj u novoj vladi, ali je izvjesno da socijalisti neće koalirati s radikalnom nacionalističkom strankom koja je osvojila iznenađujućih gotovo devet posto glasova.

Sakskoburgotski, međutim, ne priznaje poraz i daje naslutiti da bi njegov Nacionalni pokret mogao postići dogovor o sastavu nove vlade.

"Pred nama su pregovori koji neće biti jednostavni jer će sastav novog parlamenta biti različit od onoga na što smo navikli", rekao je Sakskoburgotski ne navodeći pojedinosti.

Analitičari se slažu da bi premijer sa saveznicima mogao osigurati dovoljnu većinu u odnosu na socijalistički blok i tako zadržati vlast i u idućem mandatu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙