FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bugarski socijalisti ne prihvaćaju Sakskoburgotskog kao koalicijskog premijera

SOFIJA, 28. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Bugarski socijalisti su uutorak isključili mogućnost da s vladajućom strankom centra stvorekoaliciju u kojoj bi bivši kralj Simeon Sakskoburgotski biopredsjednik vlade.
SOFIJA, 28. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Bugarski socijalisti su u utorak isključili mogućnost da s vladajućom strankom centra stvore koaliciju u kojoj bi bivši kralj Simeon Sakskoburgotski bio predsjednik vlade.

Govoreći na prvoj tiskovnoj konferenciji nakon što su nepotpuni rezultati subotnjih izbora pokazali da socijalisti ne mogu lako sastaviti vladu, čelnik socijalističke stranke Sergej Stanišev jasno je istaknuo da bivši bugarski monarh ne može zadržati svoj položaj.

"Svaku buduću koaliciju treba predvoditi stranka koja je dobila najviše glasova na izborima. Bugarska nema vremena za gubljenje i ne možemo si dopustiti da se zapletemo u cjenkanje", rekao je Stanišev nakon sastanka stranke. Upitan bi li Socijalisti prihvatili premijera koji ne bi bio član njihove stranke Stanišev je odbacio tu mogućnost

Sakskoburgotski, koji je izbore izgubio zbog nezadovoljstva javnosti siromaštvom i kriminalom unatoč tome što je gospodarstvo stabilizirano, ustraje na stajalištu da se neće priključiti niti jednoj koaliciju koju ne vodi.

U Bugarskoj se sprema produžena borba za vlast koja može odgoditi ostvarenje nastojanja da se zemlja pridruži Europskoj uniji i potkopati izglede za željeni ulazak u EU 2007. ako nijedna strana ne odstupi u pitanju premijerskog položaja kako bi omogućila stvaranje velike koalicije.

Svaka odgoda pristupa predstavljala bi udarac ne samo ulagačima željnim vidjeti Bugarsku u zoni eura, nego i Bugarima umornim od velikih žrtvi podnijeli kako bi se pridružili EU-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙