FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Preporod: Samo potpora nastavnika HNOS-u jamči pomake u osnovnom školstvu

ZAGREB, 22. srpnja 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog školskogsindikata Preporod Željko Stipić upozorio je danas na prva otvorenanegodovanja nastavnika zbog uvjeta u kojima na jesen u 50-ak školakreće primjena Hrvatskog nacionalnog i obrazovnog standarda (HNOS)istaknuvši da samo bezrezervna nastavnička potpora tom programu jamčikvalitativne pomake u osnovnom školstvu.
ZAGREB, 22. srpnja 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog školskog sindikata Preporod Željko Stipić upozorio je danas na prva otvorena negodovanja nastavnika zbog uvjeta u kojima na jesen u 50-ak škola kreće primjena Hrvatskog nacionalnog i obrazovnog standarda (HNOS) istaknuvši da samo bezrezervna nastavnička potpora tom programu jamči kvalitativne pomake u osnovnom školstvu.

Na temelju primjedbi koje je u peticiji izrazilo 33-oje nastavnika kemije, Stipić je na konferenciji za novinare zatražio od prosvjetnih vlasti da od jedinica lokalne uprave i samouprave osiguraju 20 posto dodatnog novca za škole obuhvaćene HNOS-om.

Budući da u školama nema specijaliziranih učionica, taj bi se novac upotrijebio za nastavnu opremu i pomagala potrebna za izvođenje pojedinih predmeta, poput kemije, fizike i hrvatskog jezika.

Kako provedba HNOS-a pred nastavnike postavlja dodatna zaduženja, Preporod podržava njihov zahtjev da se norma smanji za 20 posto i iznosi 18 sati tjedno.

Stipić ističe da smanjenje norme olakšava činjenica da je u izradi Pravilnik o tjednim radnim obvezama učitelja i stručnih suradnika u osnovnoj školi.

Preporod poziva ministra znanosti, obrazovanja i športa Dragana Primorca da do jeseni promijeni Pravilnik o broju učenika u razredima, kako bi se maksimalni broj smanjio s 30 na 24 učenika.

Također traži da se promjenom Pravilnika o napredovanju nastavnicima u školama gdje se provodi HNOS omogući lakše napredovanje, što bi bilo stimulativno i za ostale škole koje će se u HNOS uključivati idućih godina.

"Predlažemo da se u kolektivni ugovor uvrsti dodatak na plaću za nastavnike u školama obuhvaćenima HNOS-om, što bi bio još jedan poticaj za taj program, jer je bez potpore nastavnika budućnost HNOS-a neizvjesna", zaključio je Stipić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙