FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikati razminiranja prekinuli pregovore o KU-u i najavljuju štrajk

ZAGREB, 7. srpnja 2005. (Hina) - Sindikati zaposlenih na razminiranjuizvijestili su danas da su prekinuli pregovore s poslodavcima oKolektivnom ugovoru (KU) i najavili štrajk do ispunjenja zahtjeva.
ZAGREB, 7. srpnja 2005. (Hina) - Sindikati zaposlenih na razminiranju izvijestili su danas da su prekinuli pregovore s poslodavcima o Kolektivnom ugovoru (KU) i najavili štrajk do ispunjenja zahtjeva.

Sindikat humanitarnog razminiranja i Sindikat zaposlenih na poslovima razminiranja, koji okupljaju preko 700 članova, prekinuli su pregovore s Hrvatskom udrugom poslodavaca na humanitarnom razminiranju zbog razilaženja oko plaća.

Sindikati traže osnovicu plaće u bruto iznosu od 10.000 kuna, tako da bi uz dodatke za rad u minskom polju, dnevnice i sl. pirotehničari u neto iznosu prosječno zarađivali od 10.000 kuna naviše, rekao je novinarima predsjednik Sindikata humanitarnog razminiranja Igor Vukorepa.

Poslodavci bi pristali na neto iznos od 10.000 kuna, ali predlažu osnovicu od samo 2.450 kuna u bruto iznosu, što znači da bi pirotehničari primali minimalne doprinose za mirovinsko osiguranje, a u mjesecima kada nema posla minimalne plaće od 1.900 kuna.

Poslodavci žele teret nedostatka novca za razminiranje, zbog čega po nekoliko mjeseci godišnje nemaju posla, prebaciti na zaposlene u tvrtkama za razminiranje, ustvrdio je Vukorepa.

Sindikalci su zbog toga prekinuli pregovore i najavili štrajk koji će trajati do potpisivanja KU-a, a kako danas počinje postupak mirenja štrajk bi trebao započeti idućeg tjedna.

Sindikatima je premijer Ivo Sanader jučer obećao da će Zakon o humanitarnom razminiranju napokon doći na dnevni red Vlade, pa bi trebao biti usvojen u Hrvatskom saboru prije ljetne stanke, rečeno je na konferenciji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙