FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat Poljoprivrede i Preporod protiv zabrane prosvjeda na Markovu trgu

ZAGREB, 14. srpnja 2005. (Hina) - Sindikat poljoprivrede najavio jedanas da će zatražiti ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o javnomokupljanju, kojima je zabranjeno prosvjedovanje na Markovu trgu.
ZAGREB, 14. srpnja 2005. (Hina) - Sindikat poljoprivrede najavio je danas da će zatražiti ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o javnom okupljanju, kojima je zabranjeno prosvjedovanje na Markovu trgu.

Sindikat u priopćenju osuđuje Vladu zbog žurbe da "udalji nezadovoljne zaposlene, nezaposlene i umirovljene radnike od svojih prozora" te naglašava kako nije dao mandat sindikalnim liderima da "u ime radnika smanjuju prostore i mogućnosti svim građanima za izražavanje nezadovoljstva, demokratske prosvjede i sindikalnu borbu".

Izmjene Zakona o javnom okupljanju poduprli su čelnici svih sindikalnih središnjica osim Nezavisnih hrvatskih sindikata, a učinila je to i Vesna Dejanović, predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, čiji je član i Sindikat poljoprivrede.

Sindikat poljoprivrede također osuđuje uvođenje administrativne pristojbe na recepte, uputnice i preglede jer će to imati "teške socijalne i političke posljedice" te zahtijeva da se od plaćanja pristojbe izuzmu građani s primanjima ispod socijalnog cenzusa, radnici s primanjima ispod najniže plaće i ugrožene kategorije umirovljenika.

Ako Vlada "nastavi pohod protiv radnika", Sindikat poljoprivrede organizirat će prosvjede na Markovu trgu, kaže se u priopćenju.

I Hrvatski školski sindikat Preporod priopćio je da podupire sve aktivnosti koje bi trebale dovesti do ukidanja zabrane te najavio podnošenje zahtjeva za ocjenom ustavnosti izmjena Zakona o javnom okupljanju.

Preporod oštro osuđuje predstavnike sindikalnih središnjica, osim Nezavisnih hrvatskih sindikata, jer su se odrekli mogućnosti prosvjedovanja pred Vladom i Saborom i time se "još jednom pokazali skupinom nemoćnika kojima u ostvarivanju sebičnih interesa nikakvo dodvorništvo nije strano".

Preporod stoga poziva predstavnike svih sindikata udruženih u središnjice koje su poduprle zabranu da pokrenu pitanje odgovornosti predsjednika svojih središnjica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙