FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Plassnik: Velik doprinos OESS-a stabilnosti u Europi

BEČ, 21. srpnja 2005. (Hina) - Doprinos Helsinškog procesa i OESS-akad je riječ o stabilnosti i sigurnosti u Europi u posljednjih 30godina je velik, istaknula je austrijska ministrica vanjskih poslovaUrsula Plassnik u četvrtak u Beču na svečanoj sjednici Stalnog vijećaOESS-a u povodu 30. obljetnice Helsinškog procesa i doprinosaOrganizacije za europsku sigurnost i suradnju.
BEČ, 21. srpnja 2005. (Hina) - Doprinos Helsinškog procesa i OESS-a kad je riječ o stabilnosti i sigurnosti u Europi u posljednjih 30 godina je velik, istaknula je austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik u četvrtak u Beču na svečanoj sjednici Stalnog vijeća OESS-a u povodu 30. obljetnice Helsinškog procesa i doprinosa Organizacije za europsku sigurnost i suradnju.

Helsinški proces bio je pokretačka snaga koja je obilježila novo doba u Europi i odlučujuće utjecala na politički, gospodarski i socijalni razvitak Starog kontinenta, na prevladavanje hladnoratovskih podjela i ujedinjenje europskog Istoka i Zapada, rekla je austrijska ministrica vanjskih poslova.

"Bez Helsinškog procesa i politike popuštanja napetosti, promjene i uspjesi koji su se dogodili u drugoj polovici prošlog stoljeća u Europi bilo bi nemoguće ostvariti", rekla je austrijska ministrica, ističući kako treba i dalje raditi, posebice na potpori u postizanju mira, stabilnosti i pomirbe na Balkanu.

Napomenula je da će ta tema biti u središtu pozornosti za austrijskog predsjedanja Europskom unijom početkom godine 2006. te da će o tome za nekoliko dana u Salzburgu na tradicionalnom sastanku razgovarati premijeri država srednje i jugoistočne Europe.

Ministrica Plassnik istaknula je OESS-ovu ulogu u "sprječavanju sukoba, razvitku postkonfliktnih društava, kriznom menadžmentu, nadzoru izbora i razvitku demokratskih procesa", osobito u državama u kojima je nazočna njegova misija.

Istaknula je i važnost dijaloga i partnerstva OESS-a, SAD-a, Kanade i Rusije, zauzimajući se za bolju suradnju regionalnih i međunarodnih organizacija u sprječavanju organiziranog kriminala, posebice terorizma, te u suzbijanju svih oblika nesnošljivosti, rasizma i antisemitizma.

Ministrica Plassnik zauzela se i za modernizaciju OESS-a kako bi učinkovitije odgovorio na izazove 21. stoljeća.

"OESS mora služiti narodu. Više od milijardu ljudi koji žive na teritoriju država OESS-a ima pravo na slobodu, sigurnost, demokraciju, zaštitu ljudskih prava, na gospodarski i socijalni razvitak. Njima smo odgovorni", zaključila je austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙