FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Radnici Itasa traže pomoć od Čačića

ZAGREB, 21. srpnja 2005. (Hina) - Radnici Itasa iz Ivanca uputili sudanas otvoreno pismu varaždinskom županu Radimiru Čačiću tražeći odnjega pomoć u rješavanju problema neisplate plaća, otuđivanja imovinei zloporaba ovlasti, za što optužuju većinske vlasnike temetaloprerađivačke tvrtke.
ZAGREB, 21. srpnja 2005. (Hina) - Radnici Itasa iz Ivanca uputili su danas otvoreno pismu varaždinskom županu Radimiru Čačiću tražeći od njega pomoć u rješavanju problema neisplate plaća, otuđivanja imovine i zloporaba ovlasti, za što optužuju većinske vlasnike te metaloprerađivačke tvrtke.

U pismu koje je u ime 250 radnika Itasa potpisao sindikalni povjerenik Dragutin Varga, traži se da Čačić primi predstavnike radnika koji će ga izvijestiti o nezakonitostima u tvrtki o kojima su obaviješteni i Državno odvjetništvo i USKOK.

Radnici za nepravilnosti okrivljuju većinske vlasnike, Bojana i Mariju Brezovec, koji su do većinskog paketa dionica došli 2001. Uskoro nakon toga osnovali su tvrtku-kćer Itas nova na koju prebacuju sve poslove, imovinu, pa i zaradu Itasa.

Nakon niza makinacija obitelji Brezovec od Itasa je ostalo samo ime, odnosno tvrtka bez imovine, zbog čega su sindikat i Radničko vijeće krajem prošle godine podnijeli kaznene prijave Državnom odvjetništvu i USKOK-u, no oni dosad nisu poduzeli ništa konkretno, tvrdi se u pismu.

Itas duguje radnicima plaće za zadnja tri mjeseca, troškove prijevoza za godinu i pol te više od šest milijuna kuna za smanjenje plaća. U slučaju stečaja radnici se neće imati iz čega naplatiti, jer je obitelj Brezovec uspjela "isisati" sve vrijedno iz tvrtke, ističe se u pismu.

Radnici zahtijevaju da državna tijela zaustave pljačku i druge nezakonitosti, inače će privatizacija Itasa umjesto razvoja proizvodnje namijenjene izvozu (tvrtka je nekad izvozila 75 posto proizvoda) završiti s 250 gladnih obitelji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙