FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vehar: nakon 15 dana prosvjeda dogovor s Upravom T-HT-a

ZAGREB, 20. srpnja 2005. (Hina) - Predsjednik Republičkog sindikataradnika Hrvatske Jadranko Vehar izvijestio je danas da je sindikatnakon 15 dana prosvjeda pred sjedištem Hrvatskog telekoma (T-HT) uSavskoj cesti uspio s Upravom dogovoriti da se dug od pet milijunakuna radnicima tvrtke Eurest Croatia isplati do kraja mjeseca.
ZAGREB, 20. srpnja 2005. (Hina) - Predsjednik Republičkog sindikata radnika Hrvatske Jadranko Vehar izvijestio je danas da je sindikat nakon 15 dana prosvjeda pred sjedištem Hrvatskog telekoma (T-HT) u Savskoj cesti uspio s Upravom dogovoriti da se dug od pet milijuna kuna radnicima tvrtke Eurest Croatia isplati do kraja mjeseca.

U tvrtku Eurest Croatia prešlo je prije dvije godine 700 radnika koji su se u T-HT-u bavili čišćenjem, održavanjem i pripremom hrane.

Sindikat je tada uspio, po Veharovim riječima, izboriti za njih dobre uvjete u novoj tvrtki - trogodišnju primjenu kolektivnog ugovora (KU) te pet godina sigurnosti radnih mjesta. Uprava je međutim, u trci za profitom, s vremenom počela zaboravljati na prava radnika.

"Ovih smo dana s Upravom uspjeli dogovoriti da se sav dug radnicima za regres, uskrsnice i jubilarne nagrade isplati do kraja srpnja te da se kvalitetno zbrinu radnici koji su spremni otići iz tvrtke", rekao je Vehar na konferenciji za novinare ispred Hoto tornja.

Navodi da je riječ o 150 do 200 radnika, mahom starije životne dobi i invalida, koji su uz odgovarajuću otpremninu spremni ranije napustiti tvrtku.

U Eurestu 1. kolovoza prestaje važiti KU, a zbog sporosti Gospodarsko-socijalnog vijeća još nije formiran pregovarački tim o novom KU-u, pa Vehar najavljuje štrajk u slučaju da pregovori ne počnu 1. rujna.

Kad je riječ o stanju u T-HT-u, sindikat je zadovoljan pomakom u zadnjih mjesec i pol od dolaska direktora za ljudske resurse. Sindikatu je Uprava obećala da će se buduće zbrinjavanje viška radnika, do kojeg će doći u sklopu daljnjeg smanjenja radnih mjesta, dogovarati sa sindikatom.

"Plan je da 2010. godine u T-HT-u bude 1.500 zaposlenih, ili svega osam posto zaposlenih od ulaska Deutsche telecoma, a među njima bi ostalo svega 60 posto starih radnika. Cilj je sindikata da se taj proces produži do 2015. godine", rekao je Vehar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙