FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HUS traži donošenje strategije gospodarskog razvoja

OSIJEK,21. srpnja 2005.(Hina) - Hrvatska udruga sindikata (HUS)zatražila je danas u Osijeku hitnu javnu raspravu i donošenjestrategije gospodarskog razvoja zemlje te izgradnju uređenogeko-socijalnog tržišnog gospodarstva, umjesto, kako je ocijenila, trgovačko-špekulatnske ekonomije.
OSIJEK,21. srpnja 2005.(Hina) - Hrvatska udruga sindikata (HUS) zatražila je danas u Osijeku hitnu javnu raspravu i donošenje strategije gospodarskog razvoja zemlje te izgradnju uređenog eko-socijalnog tržišnog gospodarstva, umjesto, kako je ocijenila, trgovačko-špekulatnske ekonomije.

Predsjednik HUS-a Ozren Matiješević ustvrdio je na konferenciji za novinare kako je ukupan javni dug Hrvatske 115 milijardi kuna, od čega unutarnji dug čini 58,3 milijarde kuna, a da unatoč teškom stanju u gospodarstvu, ne postoji koncepcija i strategija gospodarskog razvitka što je, kako drži, dovelo do političkog i ekonomskog voluntarizma.

"S obzirom da Hrvatska nije ustrojila monetarnu vlast i nema monetarno-kreditnu i financijsku politiku, nalazimo se u podaničkom odnosu prema međunarodnim monetarnim ustanovama, poput MMF-a i Svjetske banke. Naša izvršna vlast je u funkciji ostvarenja kapitalnih interesa stranaca, što je dovodi u sukob s radnicima, poduzetnicima, a na kraju i s čitavim narodom", ocijenio je Matijašević.

Dodao je kako HUS stoga zahtijeva zaustavljanje "bezkoncepcijske rasprodaje nacionalnog bogatstva te utemeljenje hrvatske nacionalne banke, koja će poticati i financirati obiteljsko poduzetništvo".

Matijašević je kazao kako sindikat, u cilju spriječavanja rasta sive ekonomije, traži hitno usvajanje izmjena i dopuna zakona koji reguliraju i sankcioniraju sivu ekonomiju i rad na crno, izradu socijalno pravednog i gospodarski poticajnog poreznog sustava te tripartitno potpisivanje temeljnog kolektivnog ugovora na razini države.

Pozvao je na organiziranje široke javne rasprave o cjelini mirovinskog sustava te ukidanje povlaštenih mirovina i povlaštenih uvjeta za stjecanje mirovina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙